Хиляди шофьори вероятно ще плащат по-висок данък върху превозните средства от 2014 г. Това предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, предложени от Министерството на финансите, които отменят сегашния режим на изчисление. В момента за всяка кола с катализатор данъкът е 50% по-нисък независимо от годината на производство или други критерии. Сега се предлага облекчението да се дава в зависимост от екологичните стандарти по отношение емисионните норми на парникови газове.

Този въпрос беше поставен от зам.-кмета по финанси и бюджет на София Дончо Барбалов на днешния Ден на диалога между местната и централната власт, организиран от Националното сдружение на общините.

В предложението, публикувано на сайта на финансовото министерство, е уточнено, че намаления от годишния данък върху превозните средства в размер на 30 на сто или 50 на сто в зависимост от категориите превозни средства и екологични категории.

В София от промяната ще бъдат засегнати хиляди шофьори. Ако промяната се приеме, в столицата 145 хил. собственици на коли с катализатор вече няма да имат облекчение и данъкът за тях ще нараства с 50 на сто, т.е. пълният размер. Отстъпката за 38 хил. автомобили спада от 50 на 30 на сто, а за 88 хил. няма да има промяна, съобщи Барбалов. Според него това решение не е обсъдено с местните власти и има вероятност гражданите да обвинят общините за по-високия данък. Присъствалите депутати от БСП на Деня на диалога заявиха, че с тази промяна местната власт ще събира повече пари и не е в техен ущърб.

В предложението на финансовото министерство пише, че промяната е необходима, защото в момента няма как да се провери дали дадена кола има катализатор.

В момента Столичната община събира на година около 65 млн. лева от данък моторно превозно средство, но не е известно колко повече ще събира след промяната, ако тя влезе в сила.

Друга тема, която беше обсъдена на срещата на представители на местната власт в София и депутати, бяха предложенията за промени в Закона за обществените поръчки, които бяха изготвени под ръководството на вицепремиера Даниела Бобева. Според народния представител от ГЕРБ Ивайло Московски при изготвянето на промените не е попитана нито една община, въпреки че те са едни от най-големите възложители на поръчки в страната.

Депутатът от БСП Жельо Бойчев прие критиката и обеща, че ще изпрати на дирекция "Обществени поръчки" на общината законопроекта. Според народния представител от социалистическата партия Петър Курумбашев просто е трябвало някой в общината да влезе в сайта на Народното събрание, да разгледа проекта, кметът да изпрати позиция и след това, ако не се вземе предвид мнението, публично да се оплаче.

На срещата депутати и общински представители си обещаха да водят по-активен диалог, за да може проектите на София по европейски програми да бъдат изпълнявани и да не се губят средства.