Проектът "Южен поток" ще даде тласък на българската икономика. Това заяви днес икономическият министър Драгомир Стойнев след двустранни разговори в София с колегата си, сръбският министър на енергетиката, развитието и защитата на околната среда Зорана Михайлович, предаде репортер на БГНЕС.

Все още преодоляваме забавянето на изграждането на "Южен поток" от предишното правителство, което го обяви като проект от национално значение, но нищо не последва, коментира още министър Стойнев. Няма да направим прибързани стъпки, ако не е ясен финансовия модел на "Южен поток", т.е. начина на финансиране, посочи Стойнев като обясни , че ще има и съгласуване с ЕК.

За мен и за правителството това е един огромен инфраструктурен и инвестиционен проект на стойност 3.3 млрд.евро, който ще създаде много работни места, ще повлияе на търговията и услугите у нас, а БДЖ ще има конкретни поръчки. Важно е да се отстоява и националния интерес, 8% лихва по заема не е от интерес за българската държава, добави министърът. Ако няма полза за българската държава няма да предприемем конкретни действия, каза още Стойнев.

За нас са добри и "Южен поток" и проекта "Ниш-Димитровград", заяви сръбският министър на енергетиката, развитието и защитата на околната среда Зорана Михайлович. Сега Сърбия получава газ от само едно място и за нас е жизнено необходимо да има поне още едно трасе, подчерта Михайлович.

Двамата министри са говорили и по теми в областта на енергийното сътрудничество , на диверсификацията на газта, на изграждането на газовата връзка България-Сърбия. Стойнев е информирал сръбския министър за нашият напредък в изграждането на интерконекторните връзки с Гърция и Румъния. Както и за това,че "Булгаргаз" е подписал споразумение с консорциума "Шах Дениз" за получаването на около 1 млрд.куб.м. газ, което е важна стъпка към диверсифициране на доставките.

Газовата връзка със Сърбия се финансира от ОП"Конкуретнтоспособност". Разбрали сме се с ЕК първата част от тази връзка да бъде финансирана от сегашната ОП, а следващата- от ОП за периода 2014- 2020 г., подчерта Стойнев.Споразумяхме се и се съгласихме,че вървим по план и се надяваме най-късно през 2017 г. тази връзка да бъде изградена. От сръбска страна са по-големи оптимисти- смятат,че връзката може да бъде изградена в края на 2016 г., добави министърът.