Парламентарната група на "Атака" е имала двустранни срещи в Брюксел с евродепутати, изповядващи патриотична насоченост. Това обяви в сутрешния блок на Би Ти Ви депутатът Венцислав Лаков. Той обаче не можа да каже нито едно име на депутат. Сети се, че са разговаряли с двама представители на австрийските националисти. Набелязахме общи действия, разказа той.

Депутатът успокои и че тази седмица групата ще бъде в пленарната зала с изключение на него и още един народен представител, които отново заминават за Брюксел, но по линия на НАТО.

В петък изданието EurActiv съобщи, като се позова на свои източници, че депутатите от "Атака", които са в Брюксел, може наистина да са се опитвали да избегнат вота на недоверие срещу правителството в България, защото не са били приети от нито един евродепутат в белгийската столица.

Отсъствието на "Атака" и ГЕРБ от пленарната зала провали първото заседание на парламента през изминалата седмица.

Тази сутрин Лаков обясни, че пътувалите били всъщност 20-21, защото трима от групата имали други служебни ангажименти и че първоначално от ЕНП били потвърдили среща с тях, но после се "заключили като мишки".

На живо в предаването се включи обаче евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев (ГЕРБ), който каза, че ангажимент не е бил поеман и не знае защо посещението на "Атака" в Брюксел се нарича работно.

В отговор Лаков не можа да посочи кой от ЕНП е поел ангажимент за такава среща, а после си е променил позицията. Предположи, че експерти на двете партии са се уговаряли предварително в писмен вид.

В крайна сметката пътуващите пуснали в пощенската кутия на председателя на ЕНП доклада на парламентарната комисия за "Авиоотряд 28", за да види Джозеф Доул какво е правил в България съратникът му Бойко Борисов.

Искахме да поканим ЕНП да видят що за пария е "Атака", ние не закусваме с малки деца, обясни мотивите за пътуването Лаков.

Ковачев отговори, че всяка партия има право да ходи където иска, но другата страна има право да не се среща с тях. Нямаме какво да говорим с "Атака", заключи той.

Според Лаков въпреки липсата на желаните от тях срещи в Брюксел целта е постигната, което установили от изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов вчера, макар че той тълкувал нещата по-различно от тях.

Депутатът не можа да обясни ясно защо е трябвало да се харчат пари за такова посещение, като е можело доклада за "Авиоотряд 28" да се прати и по мейл, но посочи, че личното посещение има различен ефект.