В памет на режисьора Рангел Вълчанов, веднага след централната емисия новини „По света и у нас” в 21:00 часа тази вечер БНТ1 ще излъчи филма „Лачените обувки на незнайния воин”. Най-добрият български режисьор на ХХ век почина броени дни, преди да навърши 85 години, и остави зад гърба си незабравими филми и роли, с които са израснали поколения българи.
В „Лачените обувки на незнайния воин”, задавайки си въпросите „кои сме, откъде сме и кое ни кара да вървим напред”, главният герой Симеон се връща назад към детството си, за да стане отново седемгодишното момченце Моне. Въпроси, които самият Вълчанов си задава, стоейки една сутрин пред Бъкингамския дворец и наблюдавайки смяната на караула.
И режисурата, и сценарият на „Лачените обувки на незнайния воин” са дело на Рангел Вълчанов. В ролите зрителите ще видят Борислав Цанков, Иван Стоичков, Славка Анкова, Емилия Маринска, Николай Величков, Григор Димитров, Траянка Стоичкова, Венка Минкова, Невена Пърмева, Василка Георгиева, Любомир Иванов, оператор е Радослав Спасов.
85-минутната драма от 1979 г. има приз за режисура от Фестивала на българския игрален филм-Варна /1980/; „Златен паун” от Международния филмов фестивал в Делхи /1981/, отличена е за сценография от Съюза на българските филмови дейци /1979/ и за дизайн на костюми от Съюза на българските художници - Варна /1980/.
Освен режисьор, сценарист и актьор, Рангел Вълчанов е автор и на произведенията "Всички ще умрем, а сега наздраве" (2010), "Ура! Най-после и онемях!" (2012), "Хем съм сам, хем няма никой"(2013).

Поклонението пред тленните останки на Рангел Вълчанов ще е в четвъртък, 3 октомври, от 13:00 часа, в черквата „Свети Георги”.