Реколта от 691,06 хектара в три общини е напълно унищожена от проливния дъжд и градушката, които се изсипаха на 14 май. Това е констатацията от извършените огледи на комисиите, съобщи директорът на областната дирекция по земеделие Левент Исмаилов.
Щетите са в общините Русе, Сливо поле и във Ветово - съответно 338,01, 176,54 и 176,51 хектара.
Основно пораженията са по слънчогледа, царевицата, пшеницата и ечемика. В община Сливо поле са унищожени и близо 53 хектара с кайсии, праскови, ябълки, череши, сливи и ягоди, като от тях най-засегнати са насажденията с праскови - 32,46 хектара.
Потърпевшите, които са регистрирани като земеделски производители, ще получат обезщетение от държавата в края на годината, след като се направят анализите от всички поражения.
Исмаилов обясни, че има и хиляди декари с реколта, която е частично засегната. За тях производителите няма да получат обезщетение, но с протоколите могат да си оправдаят разходите пред НАП и да удостоверят, че ще получат по-малко добив.
Според Исмаилов пшеницата, ечемикът и рапицата са полегнали и очакваните добиви от декар ще бъдат с около 10-15 процента по-малко в сравнение с миналата година. Валежите ще имат още един неособено благоприятен ефект - предвиденото за около 20 юни начало на жътвата вероятно ще се отложи с няколко дни.