Средства в размер на 6 млн. лева ще получат земеделските стопани по Държавната схема за компенсиране на земеделски производители с напълно пропаднала реколта заради неблагоприятните климатични условия през 2014 г. Решението е взето на Управителен съвет на Държавен фонд „Земеделие“ в понеделник. Одобрените за подпомагане площи са над 200 000 дка, които са били заети със зърнени култури, спанак, кориандър, лешници, орехи и др. и са унищожени на 100% от осланяване, наводнения, бури и градушки.
Компенсации за загубите очакват стопаните на 691,06 хектара в три общини от областта, които бяха напълно унищожена от проливния дъжд и градушката на 14 май миналата година. Щетите бяха в Русе, Сливо поле и Ветово - съответно 338,01, 176,54 и 176,51 хектара, като основно пораженията бяха по слънчогледа, царевицата, пшеницата и ечемика. В община Сливо поле бяха унищожени и близо 53 хектара с кайсии, праскови, ябълки, череши, сливи и ягоди, като от тях най-засегнати бяха насажденията с праскови - 32,46 хектара.
Стопаните, при които на 100% са унищожени зърнени и фуражни култури, както и зимна маслодайна рапица, ще получат обезщетение в размер на 50% от производствените разходи. Плащането за тях ще бъде извършено на два транша - 60% от сумата ще бъде преведена до края на настоящата година, а останалите средства - през 2016 г. Тези, чиито площи са напълно пропаднали, но не са били застраховани, ще получат 50% от полагащата се компенсация за съответния вид култура.
Обезщетението за плодове и зеленчуци, тютюн и култури, различни от зърнени и фуражни или зимна маслодайна рапица, е в размер на 80% от производствените разходи, реши ДФ „Земеделие“. Подпомагането за тях ще бъде изплатено до края на 2015 г.