15.528 килограма свръхчист хероин на стойност 1 397 528 лева са открити в зарязан с работещ двигател джип на Дунав мост.
Около 15.45 часа в събота митничар забелязал, че „Опел Фронтера“ с шуменска регистрация е спрял на трасето за камиони още на влизане в граничния пункт до старата сграда на митницата. След около 15 минути същият митнически служител отново се подал от кабинката и видял, че автомобилът си стои на същото място, а камионите го заобикалят. Тогава повикал граничар от дневната смяна и двамата отишли до автомобила. Установено било, че двигателят му работи, вратите са отключени, а вътре няма никой.
Двамата униформени изтикали опела встрани да не пречи, но и след още 30 минути никой не дошъл при него. Тогава джипът бил откаран на скенера, който установил, че в резервната гума има нещо скрито. След демонтирането й от джантата отвътре били измъкнати 30 пакета с правоъгълна форма, увити с бежово тиксо. В тях имало прахообразно вещество, което при направения полеви тест реагирало на хероин. Пробата в лаборатория показал, че дрогата е с висока чистота.
Уведомен е дежурният прокурор от Окръжна прокуратура, случаят е предаден на ДАНС.
По регистрацията на джипа бил издирен собственикът му, който заявил, че го е продал, но без изповядване на сделката пред нотариус. Посоченият от него купувач пък твърдял, че джипът бил в гараж и нямал представа кой го е взел оттам. Така наркотрафикантът засега е неизвестен.
Работещи по случая предполагат, че превозвачът на наркотика е трябвало да го остави на Дунав мост и оттам да го поеме друг по пътя му за Западна Европа. На 31 май обаче, когато беше нормален работен ден заради отработването на празниците по Гергьовден, на Дунав мост непланирано е пристигнала мобилна група от митничари и граничари от София с внушителни автомобили с обозначителни знаци и сини лампи. Явно водачът на джипа се е уплашил, че има провал в канала и е решил да се спасява с бяг, като в бързината дори не сварил да загаси двигателя.
Над 300 кг наркотици и прекурсори са заловени на Дунав мост от началото на година, сочи статистиката на митницата. 121 кг от тях са хероин, като заловената на 13 май пратка от 50 кг е най-голямата. Експерти по пресичане на наркотрафика отчитат бум на опитите за контрабанда на опиати през България. Аргументите им са, че до края на май по пунктовете в страната са задържани над 2.4 тона наркотици и прекурсори. Разкритото количество е 10 пъти повече от задържаното през същия период на миналата година и близо 5 пъти повече от спряната дрога на границата за цялата 2013-а. Освен това тези над 2.4 тона наркотици надвишават и разкритата дрога през 2009, 2010, 2011 и 2012 години, взети заедно.