Партиите зарязаха тонове хартия, с която опаковаха страната преди изборите за ЕП. Осем от формациите, участвали в евровота, не бяха свалили предизборните си плакати в столицата до вчера, въпреки че едноседмичният срок за това изтече.

Това показала проверката за нарушители до обедните часове, отчете Иво Пенев, началник-сектор "Контрол на рекламната дейност" в Столичния инспекторат, цитиран от "Монитор".

В София общо 12 партии, коалиции и инициативни комитети са разлепвали афиши по време на кампанията. Проверката ще продължи до края на седмицата. "Местата, на които има плакати, ще се снимат с дата и час. На нарушителите съставяме констативни протоколи. След това на тази база ще съставим и акт за глоба", обясни Пенев. Санкциите са от 1000 лв. до 5000 лв. за всяко място, на което е зарязан агитматериал. Колкото повече плакати са "забравени" на една афишна колона например, толкова по-голяма ще е глобата.

В Русе почистването започна ден след вота. Най-напред работници премахнаха преносимите табла, поставени специално за целта в центъра. В кварталите обаче все още кандидати за ЕП призовават избирателите да гласуват за тях. Разпокъсани афиши продължаваха да красят вчера и центъра на Кюстендил, а също и на Дупница. "Още от рано сутринта контролното звено към кметската администрация обикаля града", коментира Христо Апостолов от дупнишката община. Във Велико Търново единични плакати вчера имаше върху фасадата на няколко жилищни постройки на централната улица "Васил Левски" и на стената на сградата на бившата централна поща.

В Пловдив пък формациите ще имат срок от 30 дни след вота, за да премахнат плакатите си. Това почти вече се е случило, отчете шефът на общинския инспекторат Владо Илиев. Той уточни, че до края на тази седмица подчинените му ще обиколят града, за да маркират местата с афиши. Ако някъде намерят плакати, ще бъдат изпратени предписания на нарушителите. "Тези избори в Пловдив наистина бяха европейски. Нямаме нито една жалба от гражданин или партия за лепене на плакати на различни политически сили един върху друг. Няма жалби за драсканици по плакатите, нито за късане", констатира Илиев.

Във Варна, която обяви война на безразборното рекламно лепене, нарушителите ще бъдат поставяни в черен списък на сайта на общината. Борбата срещу опаковането на града с хартия включва и поставяне на уличните стълбове на специална боя, която не позволява залепяне.