Нямаме информация колко души днес са без телевизия. Това е трудно да се разбере. Имаме предварителни разчети. 5% би трябвало да не получават сигнал. Това каза пред БНТ министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

С аналоговия сигнал също не беше покрита цялата страна. Няма как да знаем толкова скоро колко са хората без сигнал от днес. Планираме, веднага след като се въведе сигналът днес, да направим анализ и да видим колко хора са останали без сигнал и ще направим адекватни предложения на Министерски съвет, подчерта министърът. Той посочи, че трябва да се провери дали проблемите в местата, където няма сигнал, не са от ретранслатор, който не е преоборудван. Може в някои от населените места в кметство, например, да се организират със сателитна чиния и сигналът от там да се разпредели. Има много варианти, увери Папазов.

Предполагам, че ще има затруднения с цифровизацията и в Европа е имало проблеми, но ще се опитаме да направим нещата с най-малко на брой проблеми. След шумната рекламна акция, казвам откровено, че вече в цялата страна трябва да се спре тази реклама, каза Папазов. Мярката за отпускане на декодерите е от ЕК, припомни министърът.

За контрола върху декодерите, Папазов каза, че МТИТС е образувало само двата търга, с които се доставят декодерите, а социалните служби казват кой има право да получи тези декодери. МТИТС си е свършило работата, убеден е Папазов.

За "Български пощи" министърът каза, че не обвинява никого от министрите преди него, но фактите са, че миналата година се е направила методика, която е одобрена от ЕС и тя казва, че субсидията за пощите следва да бъде 22 750 000 лева.

"Намерихме 2 млн. за пощите в бюджета на Дянков. Когато застъпихме прехвърлихме 2-та милиона. Намерили сме резерви в МТИТС за 6,5 млн. лева. Никой досега не е плащал на пощите нито един лев", заяви още Папазов.