Д-р Йоанна Будвиг е химик с докторска степен по физика и химия, фармацевт и главен консултант по лекарствата и мазнините в Германия.
Позицията й относно рака като проблем на мазнините предизвиква полемика и конфликти не само с производители на преработени мазнини, но и с последователите на популярния медицински метод. Тя обаче остава убедена в тезата си и посвещава половината от живота си в доказване на практическата валидност на своите изследвания. Повече от 50 процента от нейните пациенти са лекари и техни близки, които, вместо да се подложат на химиотерапия или лъчетерапия, търсят помощ от нея.
С течение на времето позицията на д-р Будвиг навлиза все по-сериозно в научните среди. През 2006 г. отваря врати и първият Германски холистичен раков център. Прилаганата диета за онкоболни в него е базирана изцяло на предписанията на д-р Будвиг.
Йоанна Будвиг установява, че в кръвта на тежко болни пациенти с рак има дефицит на някои основни съставки, включващи вещества, наречени фосфатиди и липопротеини. Тя открива, че тези природни съставки могат да се набавят за около три месеца и когато това стане, туморите постепенно се свиват, слабостта и анемията изчезват, а жизнената енергия се възстановява.
Д-р Будвиг открива и естествения начин за набавяне на тези основни съставки, които са толкова необходими в ежедневната диета. Комбинация от само две естествени храни може не само да предотврати рак, но и да го излекува.

Тези храни са органичното ленено олио и quark /прясно сирене или извара/. За да бъдат ефективни обаче, те трябва да се консумират заедно.
Според предписанията на д-р Будвиг е нужно всеки ден да се консумират около 120 грама извара, смесено с 45 грама ленено олио. Сместа се разбърква много добре, така че да не остават капчици от олиото. Разбъркано по този начин, лененото олио не причинява диария, дори в случаите, в които се приема в големи количества.
Природната формула на д-р Будвиг се използва терапевтично в цяла Европа за предотвратяване на рак, мозъчен инсулт, атеросклероза, сърдечен инфаркт, хипертрофия на простатата, стомашни язви (нормализира стомашните сокове), екземи (подпомага всички кожни заболявания), артрит (оказва благоприятно въздействие), и дори имунен дефицит.

Предписанията на Йоанна Будвиг са с 90 процента успех при различни видове рак с разсейки и в различни стадии.
Правилата за хранене на д-р Будвиг:
- Не на месото! Рибата също е изключена.
- Абсолютно не на свинското месо!
- Не на колбасите!
- Не на захарта и бялото брашно!
- Не на преработените храни и консерванти от какъвто и да е вид!
- Не на консервите!
- Не на хидрогенираните мазнини и на трансмазнините!
- Забранени са тестените сладкиши, торти, пасти, сладки, макароните от бяло брашно.
- Ако макароните са направени от елда или пълнозърнест ориз, са разрешени.