Съветът за сигурност на ООН гласува единодушно резолюцията за унищожаване на химическите оръжия на Сирия, при подкрепата на всички 15 страни членки.

Документът предвижда жестоки санкции за сирийските власти в случай на неизпълнение на резолюцията. Външно военно вмешателство обаче ще бъде възможно само при спазване на условията на отделна резолюция, която евентуално ще бъде разгледана от Съвета за сигурност.

В резолюцията се съдържа призив към правителството на Башар Асад и сирийската опозиция да започнат диалог с цел политическо урегулиране на гражданския конфликт. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун нарече гласуването на документа "първата обнадеждаваща новина за Сирия от дълго време насам".

Приемането на резолюцията бе под въпрос до последния момент, тъй като гласуването й зависеше от приемането на съответното формално решение на изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия, чието заседание първоначално бе отложено, но по-късно възобновено.

Приемането на резолюцията на СС на ООН стана възможно и вследствие на това, че две от постоянните членки на Съвета - САЩ и Русия, успяха да се договорят по съдържанието на документа. Вашингтон обаче подчерта, че си запазва правото за нанасяне на военен удар срещу Сирия.

Външните министри на двете страни - Джон Кери и Сергей Лавров, на 14 септември в Женева се договориха, че химическото оръжие на Сирия ще бъде унищожено в средата на 2014 г. Точната дата, на която унищожаването ще започне, ще бъде уточнена допълнително.