Щателна проверка на всички детски площадки разпоредиха от регионалния инспекторат по образованието във Велико Търново. Причината са многобройните инциденти с деца на необезопасените съоръжения, някои от които дори с фатален край.
Преди година 8-годишно момче загина, докато играеше на спортна площадка в училищен двор. Днес всички площадки за игра са обезопасени. Сериозен проблем обаче остава сградата на старата библиотека в двора на Природо-математическата гимназия “Васил Друмев” в старата столица.

Постройката не се използва от две години. И макар че покривът й не спира да се руши, библиотеката е обезопасена единствено с предпазни ленти, които имат за цел да ограничат достъпа на ученици и граждани.

През февруари тази година директорката на училището Милка Илиева изпраща докладна до общината с искане сградата да бъде съборена, съобщава TV7.

“Очаквам в най-скоро време да се изпълни процедурата, с която сградата да бъде бракувана, по-трудно е да решим въпроса с осигуряване средствата за самото събаряне. Има какво още да се отремонтира, много неща трябва да се ремонтират, това не може да стане за месец или за два, дори и за година”, коментира Илиева.

Възпитаниците на ПМГ “Васил Друмев” споделят, че са отлично инструктирани за своята безопасност, но са категорични, че рушащата се сграда представлява реална опасност за тяхното здраве.

“Много често се случва хора да минават покрай нея, тя вече самата сграда си личи, че е остаряла и има нужда или от ремонт, или напълно да се събори, за да могат да се избегнат неприятни ситуации”, споделят ученици.

От Регионалния инспекторат по образованието във Велико Търново заявиха, че са уведомени за ситуацията с проблемната сграда и ще предприемат необходимите мерки. Училищното ръководство се надява от общината да вземат навреме нужните мерки за обезопасяването на двора с цел предотвратяване на нови инциденти.