До 8-ми юни продължава акцията на  Европейската мрежа на службите на “Пътна полиция” в ЕС /TISPOL, в рамките на която шофьорите на моторни превозни средства ще се проверят за  употреба на алкохол и упойващи вещества.

Според статистиката алкохолът и наркотиците са сред трите основни причини за възникване на тежки инциденти по пътищата на Европа с голям брой жертви.

За възпитателното значение на тези акции и резултатите, които се открояват,  обясни Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност.

С тези акции всички страни от Европейския съюз провеждат едновременно такава операция, която е предопределена от TISPOL. Всички страни отчитат, че те са полезни, защото създават една добра дисциплина на водачите, независимо на коя територия от страна-членка на ЕС се намират. Това е една повсеместна акция, която ги кара независимо от държавата и от границите, които прекосяват да се съобразяват с темата, по която работят полицаите в съответната страна, която е обща за всички. Така, че резултатите, дори и да не са значими, все пак са доста полезни за дисциплината на пътя и за безопасността на движението.