Имаме амбицията кабинетът Орешарски да работи пълен мандат. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев във Враца.

Това правителството трябва да изкара своя пълен мандат не заради властта. За нея се борят Цветанов и Борисов, а за да можем да изпълним икономическите и социалните ангажименти, които поехме към българските граждани. Това не може да се случи за една година, заяви лидерът на БСП. Станишев посочи, че няма бъдеще и перспектива за България, ако нямаме по – балансирано регионално развитие. У нас през последните години се наблюдава точно обратното – концентрация на ресурси в няколко големи града, а навсякъде другаде опустошение, подчерта той.

Премиерът Орешарски от своя страна се обърна към кметовете на общини, които присъстваха на конференция във Враца с думите: Вие сте хората, които виждате проблемите – такива, каквито са, а не както се пишат в докладите. Той отново обеща по-активна социална политика и през следващата година.

Въпреки, че през тази година оценката за растеж на БВП ще бъде между 0,6 и 0,7%, а не както в началото на годината са прогнозирали от ГЕРБ – 1-2%, според Орешарски тези данни поставят още по – остро въпросът за подобряване на социалния, инвестиционен икономически климат. Той подчерта, че устойчивата заетост ще дойде от инвестициите и допълните, че през последните няколко месеца се забелязва интерес на връщане на инвеститори към България.

Министър – председателят обеща и специални усилия за подобряване на всички елементи на върховенството на закона. "Не можем да постигнем обрат и добър инвестиционен климат без това", заяви Пламен Орешарски.

Хваща ме страх по какъв начин и какви хора са управлявали държавата в периода от 2009 г. до началото на 2012 г., заяви Сергей Станишев, обръщайки се към кметове от цялата страна, събрали се на среща във Враца. Станишев подчерта, че БСП отделя важно място на местната власт, която е най-близко до хората. Той заяви, че с идването на власт на правителството на Пламен Орешарски е започнал процес на укрепване на местната власт, който не само ще бъде свързан с повече отговорности, но и ще бъде обезпечен по-добре финансово.

Той припомни, че докато в Европа през последните години е действал принципът на субсидиарността, където всяка власт е имала пълномощия да решава проблемите на хората, в България се е наблюдавало точно обратното. Цялата власт беше концентрирана в едни ръце. Станишев обясни, че тази концентрация е била свързана с една единствена цел – да се управлява в интерес на малка клика, а не в интерес на обществото. Станишев каза, че на изборите на 12 май българските граждани са отхвърлили този модел на управление, който се свързва с имената на премиера Борисов и неговия финансов министър Дянков. "В момента ние създаваме условия за връщане на нормалността, на предсказуемостта, за да може хората да видят полза от управлението на държавата", каза той. Станишев обеща, че ще възстанови диалога между централната и местната власт. Той коментира само с едно изречение поведението на ГЕРБ за вота на недоверие: ГЕРБ внесе вот на недоверие и няколко седмици тръбеше колко силен ход е това, а след това не се регистрираха в пленарна зала. Заради това им поведение българските граждани разглеждат ГЕРБ като опозиция от лека категория.