Експерти на ООН в Сирия разследват седем химически атаки и очакват да приключат работата си в понеделник, съобщи ООН.

В комюнике, публикувано в сирийската столица, където екипът пристигна по-рано тази седмица, експертите изразиха надежда, че подборният им доклад ще бъде готов до края на октомври. Мисията на ООН е различна от екипа от инспектори на Организацията за забрана на химическите оръжия, които трябва да започнат работа идната седмица в Сирия по разрушаването на химическия арсенал.

Атаките, които се разследват, включват инцидент от 19 март в Хан ал-Асал, в северната провинция Алепо, за който съобщиха както режимът, така и бунтовниците, отправяйки си взаимни обвинения за отговорността. Други места, които ще бъдат разследвани, са квартал Шейх Максуд в град Алепо, където била извършена атака през април, и град Саракеб в северозападната провинция Идлиб.

Експертите продължават разследването си и на атаката от 21 август в Гута, околностите на Дамаск, която беше извършена при първата им мисия в Сирия миналия месец. Експертите посетиха мястото на предполагаемата атака при първата си визита и публикуваха първоначален доклад по-рано този месец, който потвърждава използването на газ зарин.

Инспекторите разследват и предполагаема атака от 22 август в квартал Джубар в Дамаск, а седмият инцидент е станал в Ашрафиех Сахная в провинция Дамаск на 25 август. "Екипът на ООН, който се върна в Сирия за второ работно посещение на 25 септември, очаква да финализира дейността си в страната на 30 септември, понеделник. При изпълнението на мисията си експертите получиха редица документи и проби и направиха множество анкети", се казва в съобщението. Инспекторите допълват, че работят по "подборен доклад, който се надяват да стане готов до края на октомври".