Сирия е твърдо решена да изпълни своята част от споразумението по предаването на своите арсенали от химически оръжия, заяви президентът Башар Асад в интервю за венецуелската телевизия Telesur.

По думите на Асад той не вижда никакви проблеми Дамаск да се откаже от тези оръжия. Интервюто беше огласено в момент, в който експертите от ООН под ръководството на шведа Елке Селстрьом отново са в Дамаск, където ще подновят разследването си за 14 инцидента, при които се предполага, че е използвано химическо оръжие. Сирийският президент потвърди пред Telesur, че страната му ще се придържа към конвенцията за забрана на химическите оръжия, която подписа и което беше част от договореното руско-американско споразумение за унищожаване на сирийските химически арсенали. "Сирия стои зад споразуменията, които е подписала", подчерта в интервюто президентът. Дамаск вече е започнал да изпраща исканата информация на Организацията за забрана на химическите оръжия/ОЗХО/, която ще контролира изпълнението на споразумението. "Скоро инспекторите от ОЗХО ще пристигнат в Сирия, където ще се запознаят с положението с химическите оръжия", каза Асад. "От страна на сирийското правителство няма никакви сериозни пречки. Но винаги съществува вероятност терористите да попречат на работата на експертите като не им позволят да посетят определени места", допълва сирийският президент.

На 21 август, точно когато експерти по химическите оръжия на ООН бяха в Дамаск, срещу квартал на сирийската столица беше извършена атака със зари, при която загинаха стотици цивилни. Вашингтон, Лондон и Париж твърдят, че вината за атаката е на сирийското правителство. Официален Дамаск отрича обвиненията и вини опозицията. Но, въпреки това, режимът на Асад се съгласи да предаде арсеналите си от химическо оръжие поради непосредствената заплаха от наказателна американска военна акция.

Постигнатото споразумение засега сведе до минимум евентуална операция на САЩ, но "възможността за агресия не е отминала", коментира Асад: "Този път претекстът бяха химическите оръжия, следващия ще бъде нещо друго".

Постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН вече се били договорили по основните параметри на бъдещата резолюция за Сирия. В нея може би ще присъства вариантът за налагане на санкции срещу Дамаск по силата на глава VII от хартата на ООН, но само ако режимът на Башар Асад не изпълнява условията по руско-американския план.