Френският диригент Жан-Ив Годен репетира с русенските симфоници и хор „Дунавски звуци“ две емблематични творби. На 27 септември от 19 часа в зала „Филхармония“ публиката ще чуе „Увертюра 1812“ на Пьотр Чайковски и „Въоръженият човек“ на Карл Дженкинс. Пиесата на уелския композитор Дженкинс, известна и с другото си заглавие „Меса за мир“, е поръчана от Royal Armouries Museum за тържествата за посрещането на второто хилядолетие и е посветена на жертвите на войната в Косово.
На 28 септември оркестърът и хорът на операта под диригентството на Найден Тодоров ще гостуват на откритата сцена в парк „Калето“ в Свищов с атрактивния концерт „Класика и рок“. Концертът е посветен на празника на град Свищов.
Ден по-късно почитателите на оперното изкуство в Русе ще имат своя пореден празник - на сцената на Русенска опера от 19 ч ще бъде показана „Кармен“ на Жорж Бизе. Режисьор е Кристиан Михайлеску от Румъния, диригент - Григор Паликаров. В спектакъла участват Петя Цонева, Стоян Даскалов, Александър Крунев, Мария Цветкова, Димитър Кюркчиев, Стилиян Минчев, Момчил Миланов, Стоян Стоянджов, Йоланта Николаева, Даниела Караиванова. На 30 септември „Кармен“ ще гостува в Плевен.