Тя е крайно пестелива на емоционални изблици, а речите ѝ са всичко друго, но не и увличащи. Въпреки това - или може би точно поради това, германците харесват своята канцлерка. Каква е тайната на феномена "Меркел"?

"Ангела Меркел е интелигентна и работлива", казва в интервю за Дойче веле биографката й Жаклин Бойзен. Германската канцлерка е освен това неподкупна - и именно на това се дължи огромната ѝ популярност, твърди още Бойзен. Има обаче и нещо друго, което германците харесват у Меркел. В изследване на психолози от Кьолн се съдържат някои от отговорите. Ето ги:

След финансовия срив и еврокризата германците имат нужда от устойчивост, постоянство, спокойствие и ориентир. "Всичко това те откриват у Ангела Меркел. За тях тя е символ на нещо много стабилно, което устоява на напора и на най-силните бури", казва Томас Киршмайер от кьолнския институт "Райнголд".

"За Меркел на преден план стои винаги работата, която трябва да се свърши, проблемите, които трябва да бъдат решени, а не личното ѝ его", казва на свой ред Жаклин Бойзен и добавя, че хората ѝ вярват, когато казва, че иска да служи на страната си.

Точност и прагматизъм

На парламентарните избори, състояли се в неделя, германските избиратели дариха консерваторите на Меркел с осем процента повече гласове, отколкото на предишните избори. Дали пък Ангела Меркел не е огледално отражение на германците? "В чужбина обичат да отговарят на този въпрос именно така, защото канцлерката олицетворява добродетели като точност и прагматизъм", казва биографката на Меркел. Освен това тя се ползва със славата на човек, на който може да се има доверие. Германците я уважават и заради спокойния ѝ маниер при взимането и на най-сложните решения, допълва психологът Киршмайер.

Меркел си има обаче и критици, които я обвиняват, че твърде често отлага взимането на дадено решение. Тоест - изчаква, докато проблемът не се реши от само себе си. По време на шпионската афера около АНС например Меркел пусна вътрешния министър Ханс-Петер Фридрих да дава обяснения, а тя самата взе отношение по темата чак седмици след избухването на скандала. Други пък обвиняват Меркел за това, че не е визионерка и никога не обяснява каква е дългосрочната цел на взетите от нея решения.

Именно това обаче отличава Меркел от множество други политици, смята биографката ѝ: "Тя не се ръководи от някаква идеология, нито пък от традиции, залегнали в партийните програми". Тъкмо тази свобода помогнала на канцлерката да модернизира партията си - чрез отмяната на задължителната наборна военна служба, отказа от атомната енергия, въвеждането на парична премия за онези родители, които отглеждат децата си вкъщи, вместо да ги дават на детска градина.

По всичко личи, че германците се чувстват добре, когато начело на държавата им стои политик като Меркел. Затова доверието им в нея остава непоклатимо, дори когато критиците на Меркел от останалите партии я обстрелват с ехидни нападки. Така например бившата председателка на Зелените Клаудия Рот беше обвинила канцлерката, че води предизборната си кампания "с валиум и вакуум, за да избягва всякакви спорни теми".

Мама Меркел ще оправи нещата

За мнозина Меркел е не без основание нещо като "майка на нацията". "В нея наистина има нещо майчинско. Тя сякаш държи закрилническите си ръце над Германия", казва експертът по психология Киршмайер. И макар Меркел да е бездетна, в партията ѝ я наричат на шега "мама Меркел". В началото това прозвище далеч не беше израз на нежни чувства - противниците ѝ използваха гальовната форма "мути" (мама), която се употребява предимно в Източна Германия, за да я дискредитират като човек от Изтока. Напук на всичко това обаче Меркел се ползва с доверието на германците. "Защото се грижи за тях", казва биографката ѝ Жаклин Бойзен.

В момента Меркел, която в неделя бе избрана за трети път на канцлерския пост, си има съвсем други грижи: да състави коалиционно правителство. А както казва биографката ѝ: "През всичките тези години Ангела Меркел винаги успяваше да постигне едно: да ни изненада".