В АЕЦ "Козлодуй" пристигна на официално посещение Александър Бичков, заместник генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и ръководител на Департамента по ядрена енергетика към Агенцията.

Той бе придружен от д-р Лъчезар Костов, председател на Агенцията за ядрено регулиране, и Борислав Станимиров, заместник-председател на АЯР, съобщиха от атомната електроцентрала.

"Високо ценим отношението на Международната агенция за атомна енергия към българската атомна енергетика. Наш основен принцип е всички препоръки и съвети от страна на Агенцията да бъдат задължително включвани в програмите ни за изпълнение. Доказателство за това е грандиозната програма за модернизации на 5 и 6 блок. Ние я изпълнихме, следвайки указанията на МААЕ", подчерта в приветствените си думи Иван Генов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Той изтъкна отличното взаимодействие между Международната агенция за атомна енергия и атомната централа във всички аспекти, свързани с осигуряването на безопасността и с експлоатацията на ядрените съоръжения.

"Вашата атомна централа е една от най-добрите в света", заяви по време на срещата с ръководството на АЕЦ "Козлодуй" Александър Бичков. "Искам да отбележа, че България е един от активните участници в дейностите на МААЕ. Ваши специалисти участват в наши мисии и проверки в различни централи по света и съм убеден, че това сътрудничество ще продължи", добави заместник генералният директор на МААЕ. Александър Бичков подчерта, че атомната енергия има няколко важни преимущества: устойчиви цени, независимост от доставчика на гориво, както и най-нисък дял на въглеродни емисии в целия цикъл на производство. Той допълни, че АЕЦ "Козлодуй" има голям опит в дългосрочното съхранение на отработено гориво, който е важен за МААЕ и трябва за бъде разпространен до всички атомни централи в света.

Александър Бичков напомни, че в света в момента се експлоатират 370 ядрени реактора, а 69 са в процес на изграждане. Гостите се запознаха със състоянието и плановете за развитие на АЕЦ "Козлодуй" и с проекта за изграждане на нова мощност на площадката на централата. В програмата бе включена и обиколка на машинната и командната зала на пети енергоблок.