Надявам се утре вносителите на вота да се регистрират, ако за тях този вот на недоверие е сериозен политически акт, а не тарикатлък. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ДПС Лютви Местан.“По регистрацията ще познаете кой има сериозно отношение към най-сериозния парламентарен инструмент на опозицията – вота на недоверие. Понеже тази партия има уникална способност да разрушава всичко, до което се докосне, имам чувството, че те много успешно ще разрушат и този инструмент на опозиционност. Те вече го опорочиха”, заяви Местан.

„Аз съм първият политик, който още в първия ден на Народното събрание призна този безспорен факт, че БСП и ДПС нямаме парламентарно мнозинство. Страната се управлява от първото правителство на политическото малцинство с всичките минуси на този очеваден факт. Големият въпрос беше дали да се поеме рискът да се прави правителство на политическото малцинство. Сто и няколко дни от учредяването на 42-то Народно събрание съм още по-убеден, че е трябвало да се поеме отговорността дори при тези изначални дефицити да се състави кабинета “Орешарски”. Той ще продължава да работи, защото работи успешно и по-добре от правителството на Бойко Борисов”, смята лидерът на ДПС.

"ГЕРБ се стремят да покажат още веднъж, че БСП и ДПС нямат ясно парламентарно мнозинство. Аз колко пъти да призная, че това е неоспорим факт? Глупаво е, че го правят във връзка със собствена инициатива", каза още той.

По адрес на Бойко Борисов той заяви: "Поздравявам го за успеха. Много се надявам да се отрази и като рязък скок на рейтинга му нависоко, само че той вече има проблем. Струва ми се, че трябва да се научи да живее в условия на отминала всенародна любов. Той беше в ужасно добро състояние на духа, докато плуваше на гребена на всенародната любов, но любовта е непостоянна".

"Много се надявам утре да разискваме вота на недоверие. Партиите, които стоим зад кабинета, и кабинетът, имаме крайна нужда от дебатите по вота на недоверие. Утре отново ще бъдем тук и ще се регистрираме. Трябва да се обясни и решението за създаването на специализираното министерство за инвестиционното проектиране, и всички въпроси, които българската опозиция поставя. Ние дължим тези отговори", обясни той.