Боливийският президент Ево Моралес защити за пореден път непреработените листа от кока като отлично средство за лечение на диабет и профилактика на зъбни заболявания.

На пресконференция по време на 68-ата сесия на Общото събрание на ООН, в отговор на въпрос за борбата на Боливия за международната легализация на това растение, Моралес за пореден път увери, че листата от кока не са наркотик и са част от културата на Андите.

"Листата от кока са в естественото си състояние са лечебно средство и това е доказано в редица университети, включително в САЩ и в Европа. Искам да кажа от собствен опит - по-рано просто дъвчех (листа от кока), но след като от Харвардския университет препоръчва да не се дъвчат, аз повярвах. Сега понякога ям листата от кока и се чувствам добре", увери боливийският лидер. Според него много възрастни хора в страната му, включително майката на вицепремиера, използват листа от кока и се чувстват добре . "Някои се лекуват от диабет. Чудесен продукт за такова лечение!", каза Моралес, отбелязвайки, че става въпрос само за сурови листа от кока. Посочи в подкрепа на тезата си също, че германски учени са разработили паста за зъби на основата на листа на кока.

В Боливия, от 62% до 67 % от индианското население дъвче листа от кока. Президентът дори организира специален празник - Национален ден на дъвченето на листа от кока.