2 хил. дка държавна земя, разположена в района на археологическия резерват "Сборяново" се ползват за земеделие, но пари от стопанската дейност не влизат в държавната хазна. Това обяви областният управител на Разград Стоян Ненчев, който отчете стоте дни работа на ръководената от него администрация.

След встъпването си в длъжност губернаторът разпоредил проверка как се стопанисват държавните имоти. Оказало се, че терените около Свещарската гробница, където миналата есен археолози откриха златното съкровище на гетския владетел Котела, се управляват от Министерството на културата. След 2008 г. обаче държавното ведомство не е следило какво става с поверените му земи.

Инспекцията установила, че нивите около могилите са засети с люцерна, но в държавната хазна не постъпвали приходи от наеми за земята. От градския исторически музей в Исперих, който на практика контролира района, обясниха, че местни фирми били допуснати да сеят в резервата срещу спонсорство за фондохранилището, без да съобщават на каква стойност възлиза помощта от страна на фермерите.

Земите в Лудогорието са сред най-скъпите и рентата за декар нива в региона е минимум 40 лева. Ако държавата се заеме да стопансва притежаваните от нея земи, годишните приходи от земеделие в резервата край Исперих ще са в рамките на десетки хиляди. Като се има предвид, че тази година откривателката на гетското злато проф. Диана Гергова е получила от държавния бюджет за разкопки 10 хил. лв, налице са резерви, които могат да подпомогнат научните изследвания в този район, категоричен бе областният управител Ненчев.