Адам михник е роден на 17 октомви 1946 г. във Варшава.
Един от най-активните представители на нелегалната опозиция в Полската народна република в периода 1968-1989 г.
Влиза в затвора за хулиганство през 1968 г. Пуснат е след година. Вкаран е там отново през 1980 г. и лежи до 1984 г.
Съветник на профсъюза “Солидарност”, а после и депутат от произлязлата от него партия
Бивш съветник на Лех Валенса.
Полският дисидент, историк, публицист и главен редактор на вестник “Газета Виборча” Адам Михник бе в България за дискусия на тема “Европейски капани на демокрацията. Русия, Украйна, корупция” заедно с политолога Иван Кръстев, организирана от Полския институт в София и Европейския съвет за външна политика. Дискусията бе в аулата на Софийския университет в четвъртък вечерта. От препълнената зала задаваха много въпроси. Дискусията се разгорещи. Ето част от въпросите и отговорите на Михник. 

- Господин Михник, как се чувствате и как заварвате България при четвъртото си посещение тук?

- Чувствам се малко като на погребение, защото за покойник се говори само добро. (Има предвид, че чува само добри думи за себе си - б.ред.) Посткомунистическата революция тръгна в една посока в Полша, в друга в Сърбия, трета в Русия, а накъде е тръгнала тук, вие знаете по-добре.

- Кои капани щракат и ще щракат в днешна Европа?

- Мисля, че национализмът. Той е последният, най-висш стадий на социализма. Има 2 основни мотива за енигматичността на Путин. Призракът на Майдана е единият. Казвам тези неща като русофил и русофоб. Че Путин е нещастен в Украйна, но че е нещастен и в Русия.

82% от Русия ръкопляска на Путин, но колко ще бъде това? Той показва на света, че Русия е империален играч, който не може да бъде подминаван. Но според мен

тази логика води
до катастрофа


Другият капан е корупцията. Шрьодер е класически пример на човек, който се остави да бъде корумпиран (Герхард Шрьодер е бивш германски канцлер, който след излизането си от политиката започна работа в руския газов гигант “Газпром” - бел. ред.). Путин спечели войната с олигарсите сред КГБ. Струва ми се, че тази система, която Путин е измислил, е изплагиатствана от Лукашенко.

- Какво ще кажете за революцията в Украйна?

- Тя има 3 аспекта. Тя вече не е посткомунистическа, а постколониална. Нещо като “революция на съвестта”. Тя произтича от всички лъжи и престъпления на Янукович. Не съм пророк и не зная какво ще се случи. Подозирам едно - Путин анексира Крим и изгуби Украйна за 80 години. Никога досега не съм чувал толкова силни антикремълски възгласи.

Моята страна Полша например има голям успех. Последните 20 години са най-успешните за страната от 400 г. насам. Имаме обаче един проблем. Както казва Лех Валенса,

“ако поляк не се
оплаква, значи е
полумъртъв”


Е, още мърдаме. Не умеем обаче да се радваме на успеха. Лесно можем да се подведем към авторитарното.

- Защо Европа се оказа така объркана и уплашена?

- Виждаме съществени промени към по-добро. Става дума за отношението на Европейския съюз към Русия.

Европа обича
Русия, но трябва
да внимава да не
би да забременее


Разбира се, историята на Русия се промени. Преди 30 г. Съветският съюз беше предвидим. Днес обаче виждаме, че политиката на Путин е непредвидима. Ако някой ме беше питал за Крим, то категорично щях да кажа, че Русия няма да го анексира.

Путин усети горчилка в устата. Той имаше чувството, че загуби от Майдана, защото площадът свали Янукович, неговия президент. Това беше достойно поражение. Путин обаче трябваше да има нещо. Затова анексира Крим.

- Как стана така, че една революция, която беше антиолигархична, даде власт на олигарсите?

- Това е дълга тема. Путин се разправи с олигарсите в Русия. Те обаче останаха сила в Украйна, защото промениха отношението си. Те осъзнават, че ако дойде руският бизнес, за тях нищо няма да остане. Те си гледат интереса. Украйна няма да се отърве от този проблем. Знаете колко тежко мина демократизацията в Полша, а ние нямаме олигархия. В България и всички бивши комунистически държави издиша един сценарий и това е защитата на демокрацията.

- Възможно ли е Русия да бъде управлявана от друг тип човек?

- Вижте, Русия никога не е нападала други страни. Тя просто си ги е вземала. През 1979 г., когато Китай нападна Виетнам, московската пропагада обяви това за агресия. Тогава си създадохме дефиниция за агресия - това е, когато една страна напада друга без съгласието на Съветския съюз. А и нали знаете с кои страни граничи Русия - с които си иска. А с кои иска - с никои.

Вярно е, че в Крим живеят руснаци, но можеше това да се обсъди. Аз съм убеден, че Крим ще заседне като кост в гърлото на Путин. Аз мисля, че Русия бавно ще върви по пътя на демокрацията, но това няма да бъде лесно. В края на краищата ще се намери един младеж, който да стане и да каже “Това беше позор”.

- Днешните млади отговарят ли на епохата, в която живеят?

- Младите не уважават свободата, защото я имат. Точно както не ценим кислорода, докато го имаме.

- Какво е мнението ви за Александър Дугин, който пропагандира т. нар. 4-а политическа теория, с която да легализира Евразийския съюз?

- Вижте, Дугин е едно добро момче, което всички непрекъснато нападат и преследват. Той просто иска да върви към концепцията за Трети Рим.

- Имаше няколко вълни санкции от страна на Европейския съюз и САЩ срещу Русия. Европа обаче санкционира само вицепрезидента на Русия и вицепремиера на страната, но не и самите Путин и Медведев?

- Европа не осъзнава сериозността на това, което стана в Крим. Това е краят на 25 г. мир. Няма какво да направят, защото Европа се бои да не загуби спокойствието си. А това е много опасно. А санкции на Путин лично аз съм му наложил (смее се).

Неслучайно Путин позволи Украйна да избере президент. Той разбра, че САЩ не се шегуват.

- Прави ли анексирането на Крим Русия по-силна?

- Категорично не. След Сирия, олимпиадата, Сноудън, Путин получи нещо, което се нарича главозамайване. Сега е осъден да прави грешки.

- Какво очаквате от евроскептиците?

- Ако не се случи някаква катастрофа, това ще бъде само фолклор.

- Аз съм родена в Крим, г-н Михник. (Въпрос на възрастна жена - б.ред) Какви са тези технологии, които позволяват да се разрушават държави и защо нападате така Русия? Какво ще кажете за убийствата в Донецк.

- Вие смятате, че в Донецк се убиват хора, отговори Михник. И смятате, че там не може, а в Чечня може. Имаме работа с акция, подготвена и платена от руските специални служби. Това е ясен опит за дестабилизация на Украйна.