Тайнствената и силно критикувана група Билдерберг започна годишната си среща в датската столица Копенхаген.

В срещата участват босът на "Гугъл" Ерик Шмидт, генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, британският финансов министър Джордж Озбърн, директорката на МВФ Кристин Лагард и бившият директор на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Кийт Александър. Тази година в 4-дневната среща са поканени китайци – икономистът проф. от Пекинския университет Ипин Хуанг и представителят на Министерството на икономиката Хъ Лю. Основна тема на срещата е "насърчаване на диалога между Европа и Северна Америка". Ще се обсъжда също възстановяването на световната икономика, Украйна, проблема с личните данни.

Освен световния елит, създадената през 1954 г. група Билдерберг събира на срещите си и много протестиращи и антиглобалисти, които подозират, че тя командва политиците в света. Групата е подлагана критика, защото провежда срещите без никакъв медиен достъп и съобщения за заседанията. Това подхранва конспиративните теории, а и се смята, че няма нищо общо с идеалите на демокрацията. Групата е смятана също за световно правителство в сянка.

"Ние сме срещу това, което се случва там. Не мисля, че демокрацията трябва да работи по такъв начин", сподели студентът Реем ал Алами, който бе сред протестиращото множество пред хотел "Мариот". Те държаха много плакати. В района имаше и засилено полицейско присъствие.