На 24 август 2014 г. курортният комплекс „Албена“ навършва 45 години. Празникът ще е споделен с гостите, приятелите и партньорите, които от 1967 г. заедно пишат историята на най-добрия, уютен и емоционално обагрен курорт на българското Черноморие.
В навечерието на годишнината екипът на комплекса създаде специален сайт, в който са събрани по-важните дати от живота на слънчевия бряг, както и намигане към онези гости, които помнят и пазят на фотолента усмивките от различните години в „Албена“.
Тържественото откриване на курорта става на 24 август 1969 година
Тогава комплексът разполага с 6 хотела - „Добротица“, „Доростор“, „Дружба“, „Калиакра“, „Калиопа“, „Камелия“, 4 ресторанта и 2 бара. Още първата година там отмарят 8600 туристи.
Само за пет години „Албена“ се превръща в любимо и модно място за почивка на елита, защото поднася с вкус на гостите си съчетание от красива природа, спокойствие, спорт и много развлечения.
Бялата перла на Северното Черноморие бързо се учи от световните новости и ги прилага у нас. Само един пример - курортът провежда непознатия в годините на соца конкурс „Мис и Мистър Албена“ и предизвиква фурор.
Започват домакинствата на международни турнири по шахмат и международно автомобилно пистово състезание, известно като „Рали Албена“.
През май 1972 г. курортът е посетен от кубинския лидер Фидел Кастро, чиято страна разполага с безкрайни карибски плажове, но
туризмът не е само море и пясък
Те са основата, но малцина биха се изкушили само от тях. Висшият пилотаж е в настаняването, услугите, развлеченията, храната или казано накратко - грижите за туристите.
Как „Албена“ се грижи за своите гости личи дори само от цифрите. Десет години след прерязването на лентата комплексът вече разполага с 40 хотела с 12 750 легла, къмпинги и 23 ресторанта с 10 000 места. Курортът вече има своя уникална физиономия и важна заслуга за това има и архитектурното му оформление. Всички стаи са разположени така, че представляват красив стъпаловиден ансамбъл, обърнат към морето.
На 25 юли 1983 г. хотел „Добруджа“ - емблемата на курорта, посреща първите си чуждестранни летовници. Това е най-големият хотел в „Албена“ и е
първата стъпка към целогодишното използване на комплекса
Тогава за пръв път в България храненето на туристите става на „шведска маса“ - предвестника на ол инклузива.
След като туристите не обръщат гръб на курорта и през зимата, той става най-добре оборудваният балнеологичен и спортен център на българското Черноморие. На 2 юни 1986 г. отваря врати най-големият балнеологичен център на Балканския полуостров, който разполага с най-модерната за времето си физиотерапевтична медицинска техника и отделения за физикална рехабилитация и физиотерапия. В курорта се изграждат конна база, тенис кортове, площадки за плажен волейбол и много други възможности за спорт и забавление.
В ерата на първите компютри „Правец“ през 1988 г. „Албена“ въвежда работата с компютри.
След 1990 година „Албена“ остана единственият български курорт, който не се разпродаде на парче и така се опази от превръщането му от спокоен зелен оазис в претъпкано бетонно гето.
Въпреки трудните времена в комплекса продължават новостите. Открива се „Вариете Албена“, което събира българския елит и предлага разнообразна програма. На сцената се качват най-популярните български изпълнители, както и артистите от Театър „Албена“. През 1993 г. е завършена сградата на
най-голямото казино на Балканите
След масирана рекламна кампания в Германия броят на туристите от там се увеличава многократно, а курортът получава награда „Син флаг“ за екологична чистота на морето, плажа и цялата територия.
Съвсем естествено услугите към гостите се разширяват и през 2000 г. за първи път се въвежда пакет „All inclusive“. Така се налага качествено нов продукт с висок стандарт на обслужване. Началото е поставено в хотел „Ралица“ и няколго години по-късно комплексът получава признанието за най-добро качество на ол инклузива в България.
През 2002 г.
румънските туристи „откриват“ курорта
като предпочитано място за почивка. На следващата година „Албена“ печели пред Кайро и Торонто за домакинството на световното първенство по тенис за журналисти.
Постепенно точно „Албена“ се налага като луксозен център за провеждане на конгреси и симпозиуми, а петзвездният „Фламинго Гранд“, отваря врати и печели наградата на БХРА за най-добър петзвезден ваканционен хотел в България. През 2009 г. стартира услугата „ултра ол инклузив“, която е приета с изключителен възторг от гостите.
Добре е посрещната и
първата безплатна плажна библиотека
предлагаща на самия пясък книги за четене, а най-новата атракция в зеления и семеен курорт на България е аквапаркът „Аквамания“. На площ от почти 40 000 кв.м на територията на ваканционнното селище се издига истинска водна магия. Любителите на водни атракции ще бъдат изненадани с пързалките „Мамут“, чиято дължина 183 м, „Тантрум“ от 191 м, „Про Рейсър“ от 156 м и „Фрий фол“ на 76 м. „Аквамания“ използва естествените природни преимущества на „Албена“ - чист въздух, богата растителност и река - наполовина естествена и наполовина проектирана от канадска проектантска компания специално за нуждите на комплекса с водни забавления. В аквапарка е включен тематичен бар-ресторант. Цената на билета за „Аквамания“ е включена в цената на ол инклузив на хотелите „Ралица Супериор“ и „Вита Парк“.
И това е поредната, но не последна стъпка в развитието на „Албена“, която има всички основания да взаимства девиза на София - расте, но не старее.