Призракът от Демир баба - свещената и за християни, и за мюсюлмани местност край Исперих, разположена в богатия археологически резерват Сборяново, отново се появи.
Мистичният силует на монах с качулка за първи път бе запечатан  на снимки на младото семейство Марика и Искрен Събеви, които на 10 ноември миналата година излизат да се разходят в района с приятели и с 2-годишната си дъщеря. Към 20 часа решават да се щракнат за спомен до входа на тракийския град-крепост Хелис и до чешмата край стъпалата на светилището на Железния баща, наричано Демир баба теке. После качват снимките във Фейсбук и коментарите се изсипват като отприщен сипей върху тях. Защото се оказва, че още някой се е снимал без покана - ясно очертан силует със средновековно монашеско расо с качулка и гердан от нещо като глигански бивни на врата.
Мрежата е взривена от предположения, като хипотезите варират от закачки за Мая Манолова и Цветан Цветанов до мистични препратки към Демир баба, който според преданието за последен път се бил появил в района по време на Плевенската епопея, предшествала Освобождението на България, а изследователят на Железния баща /какъвто е преводът на Демир баба/ Борис Илиев пише в книгата с резултатите от труда си: „За последен път Железния баща се появява по време на Плевенската епопея. Тогава той оставя завет - мюсюлманите и християните от Лудогорието да си помагат като братя от общ корен и деца на една земя. После изчезва с обещанието да се появи в усилни години под друг лик и под друго име“.
След надигането на големия шум в интернет семейството си спомня, че след като се снимали, времето изведнъж рязко се застудило и 2-годишната Ая започнала да плаче.
Телевизиите охотно подхванаха темата за загадката от разположения на около 80 километра от Русе резерват Сборяново. „Утро“ потърси специалистите от русенския Клуб за генериране на парадоксални алтернативи „Мъдромер“. От клуба първоначално се въздържаха от коментар, но по-късно след консултации с международни партньори се произнесоха лаконично „Май е играл фотошопът“.
Но всичко се повтаря на 21 май, когато четирима младежи решават да се почерпят на поляната в Сборяново. Дългогодишните приятели Милен Миланов, Атанас Димитров, Радослав Петков и Павел Петков, които учат и работят в различни градове, се прибират по едно и също време в родния Исперих и решават да изпият по някоя бира сред природата.
Нощта беше приятна, с много звезди и лек ветрец. Запалихме барбекюто, наляхме си по чаша бира и се заприказвахме. Изведнъж температурата рязко спадна, дъхът ни започна да излиза като пара и стана необичайно тихо, дори мялко зловещо. Почувствахме се некомфортно, а и не бяхме подходящо облечени за такъв студ и се прибрахме, разказват момчетата.
Мистичният силует, който им е бил неканен гост в компанията, е забелязан от Атанас на следващата сутрин, когато започнал да разглежда направените за спомен снимки.
Така пак остава въпросът - какво е това. Склонните към мистика виждат в призрака древен пазач на Сборяново, мечтателите дори говорят за извънземна намеса, а реалистите са готови да допуснат, че това е местен шегаджия или клошар с неособено стабилна психика.
Така или иначе фактът е един - силуетът пак се появи. След първия му гастрол в медиите, туристическият поток към Демир баба се е увеличил, а вероятно сега ще стане още по-пълноводен.