Буйни треви, почти колкото човешки бой, са превърнали гробищен парк „Басарбово“ в джунгла, сигнализира читателят на „Утро“ Велизар Савов. И подкрепи твърденията си със снимки, които недвусмислено показват колко е занемарено гробището и как растителността скрива надгробните плочи. Савов настоява да разбере защо общинската собственост не се поддържа, при положение че гражданите плащат такси за гробните места.
Наистина гробищният парк е потънал в трева, призна шефът на „Обреден дом“ Михаил Павлов пред „Утро“. Според него обаче годината била такава, че растителността избуявала бързо, а търговското дружество не можело да насмогне, тъй като нито имало достатъчно средства, нито достатъчно голям персонал.
Михаил Павлов обясни още, че таксите за гробните места, които гражданите плащат, нямат нищо общо с поддръжката, а са за откупване на гробното място. Те влизали директно в общинската хазна, а не в търговското дружество, което се грижи за гробищата.
Да, предлагаме услуга „чистене на гроб“, но тя се заплаща по желание и цената е 12 лева за 3 месеца, поясни още Павлов. Тази година обаче едва тридесетина души са платили за поддръжка на гроб, всички останали би трябвало сами да се грижат за гробовете на близките си. При условие, че гробището в Басарбово е 385 декара, таксите на тридесетината човека са капка в морето, казва шефът на „Обреден дом“.
Ако гробовете са задължение на близките, то за алеите и прилежащите терени обаче трябва да се грижи търговското дружество. А е факт, че дори там не може да се каже, че е почистено, макар че 7 лева е таксата, която гражданите плащат за това. Тя се събира заедно с таксата за гробоползването.
Павлов обаче се оплаква, че няма лостове за събиране на тези пари, а колкото влизали в касата, не били достатъчни гробищата ни да имат европейски вид.
Освен това в парка в Басарбово работели 15 души, от които само трима хигиенисти. Когато не били заети с изкопаване, им помагали и трима от петте гробари. С толкова малко хора нямало възможност бързо да се почисти огромната територия.
Все пак шефът на „Обреден дом“ ни увери, че работниците вече косят усилено и за Архангелова задушница в началото на ноември гробището ще светне.