11 жени нахапало настървено улично куче, което се навъртало около параклиса на гробището в квартал „Чародейка“.
Грижата за бездомния рецидивист е задължение на общината, която трябва да взема мерки за предотвратяване на агресивно поведение на безстопанствените животни, но е бездействала. Това посочи състав на Русенския районен съд, пред който се оплакаха поредните две жертви и поискаха обезщетения за стреса и претърпените медицински интервенции.
Оказа се, че въпросните жени далеч не са единствените жертви на агресивното куче, но никой не се трогнал от нападенията му. А за многобройните нападения свидетелствал дори управителят на гробищния парк в „Чародейка“.
Едната от нахапаните отишла на гробището в сутрешните часове на 8 септември 2014 година. Тръгнала към храма и видяла на едно от стъпалата пред него да лежи улично куче. В момента, в който го подминавала чула ръмжене и кучето я захапало стръвно за десния прасец. Жената извикала, от крака й рукнала кръв и са наложило да се вика Спешна помощ. Последвали няколко посещения в болницата, а страхът да не бъде ухапана отново от някой уличен пес станал нейн постоянен спътник. Не смеела вече да ходи и до гробището, където почиват нейни близки. За преживения кошмар жената поиска 2000 лева обезщетение.
Другата пострадала от кучето изпитала острите му зъби в края на октомври, когато четириногото я нападнало в гръб и я ухапало по крака. Случаят й се отразил особено тежко, тъй като била 85% инвалид и движението й ставало все по-трудно след ухапване. Освен това нападнатата получиластресово разстройство и ходила на психолог. Тя поиска над 4000 лева обезщетение.  
А съдът сметна, че претенциите и на двете са напълно основателни и осъди общината да им плати компенсации. Едната пострадала получи исканите 2000 лева, а другата - малко над 3000 лева.
По трето дело пък мъж също успя да осъди общината за нападение от куче, но този път на ул.“Потсдам“ в района на Търговията. Случаят е от началото на ноември. Тогава откъм бившия Техникум по химия, през дупка на оградата зад мъжа и неговия колега с лай изскочили 3-4 кучета. Водачът на глутницата се нахвърлил върху човека и го захапал отзад за бедрото на десния крак. Той изпитал силна болка и уплаха, но успял да ритне песа и глутницата се разбягала. От поставените инжекции изпитвал дискомфорт, а заради раната не можел да стои нито прав, нито седнал. Той също трябва да получи 1500 лева обезщетение от общината, реши Районният съд. 
Така в един ден магистратите излязоха с решения по три идентични казуса, като осъдиха общината да плати 6500 лева заради бездомни кучета. А в допълнение местната власт ще трябва да покрие и разноските по делата, които са около 1500 лева. 
И трите решения може да се обжалват.