В Деня на независимостта управляващите поругаха българската демокрация - вчера във Велико Търново по време на официалното честване на годишнината от българската Независимост полицията си позволи да къса плакати с призиви за оставка на правителството и да малтретира граждани, опитващи се да демонстрират своето лично мнение.

Това заяви днес на брифинг в централата на ДСБ проф. Тодор Танев в декларация от името на Гражданския съвет на Реформаторския блок. Това е грубо погазването на правата и свободите на българските граждани, въпросът е и културен, посочи той.

Реформаторският блок е силно обезпокоен от очертаващата се зловеща тенденция правителството на БСП и ДПС да погазва постиженията на демокрацията. От РБ настояват президентът и председателят на НС да дадат публични гаранции за правата и свободите на българските граждани, прокламирани в Конституцията. Освен това - НС и всички партии в и извън него да се разграничат от тази тоталитарна практика и да осъдят с декларация поведението на полицията.

Те настояват също главният прокурор да се самосезира, защото в случая са налице достатъчно основания за образуване на предварително досъдебно производство. Премиерът да поеме лична отговорност за случилото се като подаде незабавно оставка. Според тях, ако не изпълнят исканията им това ще означава, че започвало пълзящо възстановяване на тоталитарните практики в България.

Това е престъпление, за което ще сезираме прокуратурата, заяви и Атанас Славов, конституционалист. Мирни граждани, изразяващи конституционното си право на мнение са били буквално изтласкани от полицията, продължи той. Имаме поне две нарушения - свободата на словото е било потъпкано, както и правото на изразяване на мнение. Освен, че ще сезират прокуратурата, от РБ ще осигурят и адвокатства защита на пострадалите, според тях. По най-бързия начин декларираме своята подкрепа за всички хора, които свободно изразяват мнението си в Република България, каза и адвокатът Ивайло Ивков. Дали са били полицаи или не, не знаем как е било, но от това, което прочетохме и подкрепихме с материал искаме да се разследва случаят, допълни той.

Това не е първата издънка на този господин и ако продължава може да намери работата в съда, каза проф. Танев в отговор на въпроса как ще коментира съмнението на депутата от КБ Георги Кадиев, че хора от и около Реформаторския блок се финансират от известен банкер. Аз лично не съм платен от никъде другаде, освен от един университет, нямам нито частен бизнес, нито някога съм проявявал вкус в тази посока, продължи професорът.

Много от тези, които познавам в Гражданския съвет са същите като мен – за нас би било тежка обида да бъдем квалифицирани като "платени от банкер" и още по-тежка обида, когато това се тиражира. Моля ви да не се тиражират такива работи, защото по този начин само повече даваме сила на такова махленско и некултурно поведение, обърна се Танев към медиите. Но ако продължава да се случва и ни обвиняват, че сме платени по някакъв начин, няма да имаме друг шанс освен да си търсим правата по друг начин. "Моля ви за Кадиев да не се говори, защото не си заслужава, той не заслужава внимание", заяви проф. Тодор Танев.