"Няма да се откажа от евродепутатското си място. Имам ангажименти, които трябва да изпълня в Брюксел". Това заяви Серегей Станишев в кулоарите на Народното събрание, цитиран от bTV.
Лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев обяви, че няма да се откаже от мястото си на евродепутат и ще замине за Брюксел, макар и за кратко.

Пред журналисти в кулоарите на НС той обясни, че има ангажимент към Партията на европейските социалисти на 18 юни и ще напусне ЕП по време на първата сесия на 1 юли, за да се върне у нас и да продължи да бъде депутат.

„Преди това има заседание на групата на европейските социалисти, имам 7 дни да напиша писмено заявление до ЕП, че се отказвам да бъда евродепутат, така че не правете драми напразно“, посъветва той.

Станишев съобщи още, че на първото заседание на групата на социалистите и демократите ще предложи за председател на групата в ЕП Мартин Шулц.

„Това е важно политически от гледна точка на позицията, на решенията на групата, които предстоят“, подчерта Станишев.

Още в началото на кампанията Станишев подчерта на няколко пъти, че няма да остава в европарламента, въпреки че води листата на Коалиция за България. Опозицията го обвини, че се опитва да се спаси в Брюксел.

Сметките на Столетницата се объркаха тотално на вота на 25 май. Тогава преференцията изпрати 15-ия в листата Момчил Неков на първо място.