Метеоролозите са единодушни: чака ни мека зима, като изминалата. „Всъщност това, което дават повечето международните центрове за толкова дългосрочни прогнози е, че краят на есента и началото на зимата ще са с около половин до един градус от нормалните за съответните месеци, говорим за октомври, ноември и декември", казва метеорологът Ивайло Славов.Октомври се очаква да дойде с високи температури, но и повече дъжд, прогнозират метеоролози от БАН.  До 15 градуса ще достигне средната температура през октомври. В най-студените дни живакът ще падне до 4 градуса над нулата. По морето вече ще е студено и много ветровито, а в планините облачно и ще вали.

В сравнение с 2012 г. есента се очаква да бъде по-хладна и дъждовна.  Температурите обаче ще са близки до нормалните за октомври и ноември, е не неестествено високи, както през миналата година.

През декември средната минимална температура за страната ще е от един до шест градуса, а максималната - от 6 до 11. „Януари и февруари се очаква да бъдат с между градус и половина до два по-топли от нормалните, някъде между 5-9 или 6-11 градуса. Валежите ще са около или леко под нормата - така че това може би не е добра новина за скиорите, очакваме малко по-малко сняг", допълва Славов.