„Хайде да те видим какво можеш, след като се правиш на толкова голяма шофьорка!“, обръща се преди две години д-р Сашо Русанов към дъщеря си Мая в навечерието на традиционния за Русе национален осмомартенски турнир по автомобилизъм. Мая Русанова отвръща с мълчалива усмивка на хвърлената ръкавица и веднага се обажда на по-голямата си с четири години сестра Дария: „Можеш ли да ми направиш една услуга?“
„Услугата“ е, че Мая се нуждае от навигатор, а кой друг освен най-близкия й човек може да стои вдясно от нея. Дотогава е виждала само как някакви жени карат колите между конуси и толкова!
Така се ражда златният русенски тандем, който за отрицателно време пренаписа историята на дамския автомобилен спорт в България.
През тези две години
сестри Русанови печелят почти всичко в дамските състезания на България
а историята на успехите им през този сезон е красноречива. Те са втори в генералното класиране и първи в специалния етап на русенския кръг от републиканския шампионат, трети във Велико Търново, първи в Благоевград, първи в Бургас и първи във временното генерално класиране без изгледи да отстъпят върха!  
А преди дебюта преди две години Мая отива директно при организатора на дамското рали в Русе Иван Янков, за да се запознае поне с наредбата, регламента и схемата на надпреварата. Янков й обяснява всичко и я пита в каква група ще се запишат за участие - при аматьорите или професионалистите. Нюхът му подсказва, че пред него стои не просто добър шофьор, а и борбена натура, затова след известен размисъл я хвърля в дълбокото: „Хайде да те пишем направо при професионалистите!“
В същото време Дария звъни по телефона и пита сестра си какво в крайна сметка ще се иска от нея като навигатор. Мая отговаря: „Трябва само да стоиш до мен и да гледаш!“
Правят само една-единствена тренировка
но тя е достатъчна, за да са сред най-добрите със своята „Хонда Сивик“ и да предизвикат истински фурор сред публиката. 2012 година пък се превръща в ударния им сезон, няма старт - в Бургас, Стара Загора и Велико Търново - след който да не са на почетната стълбичка! 
Тогава решават да продължат, а Мая вече знае, че ролята на навигаторката до нея е много, много важна. Като пилот с опит оценява, че вярната й „Хонда“ има минуси при участия в състезания и започва да се оглежда за друг автомобил - с друго окачване, по-маневрен и т.н. Затова се спира на „Ситроен Саксо“ и информира баща си: „Ще си купувам нова кола!“ Той е озадачен, но на другия ден й звъни: „Чакай, ще дойда с тебе да изберем автомобила!“
А всъщност той е главен виновник за силните спортни страсти на русенската Мишел Мутон. Подобно на знаменитата французойка
Мая стои от 5-6 годишна възраст вдясно в колата на баща си
когато е на 7 той я учи да стреля с пушка, на 8 години я качва на джет, дълго време играе народни танци, със сестра си минават и през спортната акробатика. Завършва с отлични дипломи „Братя Миладинови“ и МГ „Баба Тонка“, но в бележника й няма място за повече забележки - там например дори пише, че „ученичката пее в час“.
Явно това не е само тийнейджърски бунт срещу правилата, защото Мая много обича да пее и до днес, макар че никога не си е и помисляла да са занимава с професионално пеене.
„Бях много щура, докато сестра ми е по-събрана“
смее се Мая, която има две висши образования - завършила е „Маркетинг и мениджмънт по хотелиерство и ресторантьорство“ и „Мениджмънт и управление на фирми и туристически предприятия“. Едната й диплома е от Франция, където работи известно време. С две висши образования е и Дария. Едното е от САЩ, където живее няколко години и записва „Кинезитерапия“. Днес Мая работи в „Диско Дизайн“, а Дария е комай единствената българка, която познава тънкостите в разработките на бутиковите торти. Дария има момиченце, което Мая обича страшно много. 
Удивителен знак е, че всички в семейството са зодия Телец!
„Много сме различни, но си приличаме по едно - адски сме упорити. Голям плюс за нас беше, че сме самостоятелни от малки“, казва Мая.
Така, когато става на 18, бойното момиче сюрпризира баща си с новината, че е време да има законна шофьорска книжка. Първоначално д-р Русанов никак не одобрява идеята - рано е! Тогава Мая го пита ребром какво ще му хареса повече - да кара с книжка или да рискува по пътищата без документ за правоспособност! Докторът вдига ръце и на другия ден сам я записва в шофьорски курс.
Там отива доста добре подготвена, защото
първото й сядане зад волана е на 13-14 години
Тогава пробва на полигона автомобила на баща си.
„Беше някаква стара шкода“, спомня си Мая.
После докторът си купува друга кола с автоматични предавки, но тази машина не се нрави на бъдещата шампионка - според нея истинският шофьор трябва да кара кола с ръчни скорости. Така се формира голямата класа, а и се работи и за задължителната бърза реакция.
Далеч преди дебютното й състезание в Русе поривът към високите скорости я отвежда като зрителка на прочутото рали „Монако“. Тогава живее и работи в Кан. За да не станат грешки, чинно уведомява шефа си, че мисли да проследи турнира на живо и го моли за разрешение срещу уговорката, че е готова да работи без почивен ден през следващия месец.
Отговорът е хладно отрицателен. Нашето момиче обаче си знае своето - и да ме накажете, пак ще отида в Монако! И го прави, за да се наслади от първа линия на любимеца си Себастиян Льоб. Когато се връща в Кан, дръзкото й автомобилно бягство минава без наказание.
За нея французинът е световният пилот номер 1! Човек със синя кръв, Льоб може да си позволи всичко, защото Мая разбира с времето, че автомобилизмът е много скъп спорт.
„Днес, колкото и да си талантлив, никой няма да дойде при теб с нагласата, че е готов да те финансира. Даром не се дават пари, а за да участваш в планинско състезание, са необходими едни „скромни“ 5000-10 000 лева“, изчислява Мая.
Твърди, че стартовете продължават да са само хоби
за двете напористи сестри Русанови.
„Усещам, че ще стане опасно, когато автомобилният спорт се превърне в начин на живот“, анализира тя.
Но мисълта за колите така и не излиза от главата й. Затова й не обича да стои на едно място - когато има свободно време, а то не е никак много, пали мотора и тръгва занякъде. Страстта да пътува е нейното друго Аз. Пуска радиото с хип-хоп - любимата й музика, или си припява като в ученическите години и онзи пълен със забележки бележник на темпераментната шампионка Мая. Дава газ и вече крои планове за следващия си старт.