Сигурно никога не сте чували да се говори за тези компании, но вероятно те знаят повече за вас, отколкото Гугъл и Фейсбук.

Голямото мнозинство от населението дори не знае, че съществуват. Става дума за т. нар. брокери на данни – компании, които се занимават със събиране и продажба на лична информация, обикновено без съгласието, нито знанието на потребителите.

Данните се използват от други компании или агенции, за да проверяват самоличност, откриват измами, продават продукти или ръководят маркетингови компании. Федералната комисия по търговията на САЩ (FTC) призова Конгреса да приеме закони, гарантиращи по-голяма прозрачност в този доходоносен и потенциално вреден сектор.

В доклад, публикуван тази седмица, Комисията предупреди за възможни злоупотреби от страна на нарастващата индустрия за покупка и продажба на лична информация. "Може би вие не ги познавате, но те ви познават", заявява председателката на Комисията Едит Рамирес. "Знаят къде живеете, вашата заплата, вашия етнически произход, възрастта на децата ви, здравословното ви състояние, вашите интереси и хобита", допълва тя.

На тъмно

Докладът анализира девет представителни компании в сектора - Acxiom, Corelogic, Datalogix, eBureau, ID Analytics, Intelius, PeekYou, Rapleaf y Recorded Future. "Това е индустрия, която работи основно на тъмно", казва Рамирес. Председателката на FTC предупреждава, че става дума за компании, които не се отчитат за дейността си, но могат да навредят на потребителите.

Брокерите на данни, например, могат да категоризират даден човек като потребител с лоша кредитна история или като човек със здравословни проблеми, които могат да се отразят на представянето му на работното място, дори ако информацията, на която се основават, е невярна.

"Друг риск е компания за мобилни телефони да не ми даде договор, защото брокер на данни уверява, че съм откраднала самоличността на някого. Ако това е грешка, дори няма как да узнаеш откъде се появяват данните, за да опиташ да коригираш тази информация", допълва тя.

Сложни профили

В доклада се призовава Конгресът да приеме правила, които да позволяват на потребителите да прибягват до централизирани бази данни, от които могат да проверяват събраната информация и да коригират грешки. Брокерите на данни събират и съхраняват трилиони данни за почти всички потребители в САЩ, които използват, за да създават сложни профили на всеки човек", отбелязва Рамирес.

"Тази информация е получена чрез много източници – от социални мрежи до официални преброявания на населението или регистри за собственост. Ако потребител иска да намери източника на дадени данни в своя профил, трябва да премине през истински лабиринт от данни на различни компании", допълва тя.

Рамирес добави, че препоръките в доклада няма да ограничат възможността на тези компании да "предоставят данни, продукти и полезни услуги, които могат да са от полза за други компании и за икономиката като цяло". Центърът за дигитална демокрация, който анализира теми за личните данни в интернет, счита, че докладът на FTC е положителна, но ограничена стъпка.

Той допълва в своя блог, че докладът е "силно привличане на вниманието, за да се събудим за тази реалност, но призивите на Комисията за по-голяма прозрачност са недостатъчни". "Истинският проблем е, че брокерите на данни, включително Гугъл и Фейсбук са придържат към бизнес модел, предвиждащ събиране и използване на всичко възможно за нас и нашите приятели, 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата", предупреждава центърът. "Необходими са закони, които помагат за овладяване на многобройните практики, целящи преднамерено да нарушат личния живот на американците", допълва той.