Мириам Унгрия, съпруга на княз Кардам, даде първото си интервю за испанския сайт vanitatis.elconfidencial.com шест години след фаталната катастрофа, която парализира съпруга й и му отне всяка възможност за комуникация. В първите години след инцидента Мириам се посвещава на възстановяването на Кардам. След като обаче става ясно, че последиците от катастрофата са необратими, тя се заема да реорганизира живота си. Сега тя пуска собствена линия бижута MdeU (Miriam de Ungría), а двамата й сина тийнейджъри са най-голямата й подкрепа.

- Това е първото ви появяване след толкова много години, далеч от обществения живот...
- Винаги има първи път. Сега дойде моментът да направя собствената си бижутерска линия и следователно е необходимо присъствието ми. Във всеки случай никога не съм се крила. Продължих живота си.

- Как сте?
- Добре. Щастлива с живота си, с децата, семейството и приятелите ми.

- Отстрани погледато, този отговор изненадва. Мнозина биха рухнали, ако ...
- Мисля, че в сърцето си аз съм един щастлив човек. Имам много неща, за които да празнувам всеки ден, включително това, че Кардам е ​​у дома и въпреки че всекидневният ни живот е различен, ние сме нормално семейство .

- Скоро ще се навършат шест години от катастрофата, как го приемат децата?
- Те са на 15 и 16. Вече са две големи момчета и много им се иска в бъдеще да работят с мен. Големият обича изкуството и компютри, а малкият е увлечен от химията. Двамата следиха отблизо създаването на новата ми колекция.

- При обстоятелствата, в които е Кардам, вие сте и майка, и баща за синовете си.
- Аз съм като много други жени. Аз не съм "Майка Кураж", а съм човек, който има късмет да разполага с редица ресурси, които другите нямат. Гледам към бъдещето, защото миналото е вече написано и следователно не може да бъде променено. Все пак ще кажа, че децата ми са много лесни. Никога не съм имала проблеми с тях отвъд нормалното в една връзка между майка и деца. Имам голям късмет с тях.

- Имало ли е момент, в който сте загубили надежда?
- Не, винаги има надежда.

- Ситуацията ви е много трудна, откъде е тази сила?
- Аз не съм изключение. Всички имаме добри и лоши времена. Мисля, че в моя случай има генетичен компонент, някои хора са родени по-силни от другите. Смятам, че съм позитивен човек, а освен това съм и вярващ и това много ми помага .

- За какво мечтаете?
- Отново да ходя ръка за ръка с Кардам.

- Вие сте брокер. В какви скъпоценни камъни ще ме посъветвате да инвестирам?
- Диамантите са една сигурна инвестиция .

- Бижутата ви с княжески цени ли са?
- Не, изобщо. Има много по-хубави бижута от тези, които са с най-високите цени.

- Кое е вашето любимо бижу?
- Моят годежен пръстен, който сама проектирах и винаги нося.