Марсоходът "Кюриосити" изправи учените пред загадка – приборите му не откриха в марсианската атмосфера следи от метан, който се смята за знак за наличието на живот на Червената планета. Сега трябва да отговорят на въпроса: Откъде се взе метанът, който бе открикт там през 2003 г., и къде е изчезнал. Това се посочва с статия в сп. "Сайънс".

За пръв път метан (CH4) на Марс е бил открит през 1969 г. от сондата "Маринър 7" , но след това се оказа, че откритието е невярно - същите спектрални характеристики би могъл да даде и замразеният въглероден диоксид. След това метан бе открит през 2003 г. с помощта на инфрачервен телескопен механизъм на НАСА , установен на Хавайските острови.

Това беше истинска сензация – на Земята този газ 90-95 на сто има биологичен произход, и следователно източник на метан на Марс може да бъдат марсиански микроби.

По-нататъшните наблюдения показаха, че съдържанието на метан на Марс се променя в зависимост от района и времето. След това обаче не бе отбелязано изобилие на метан. През 2004 г. сондата "Марс експрес" регистрира около 10 ppbv , както и че през лятото в северния приполярен район концентрацията достига 45 ppbv. Наблюдения от Земята през февруари 2006 г. регистрираха в долината Маринера концентрация до 10 ppbv .

Тези промени накараха някои учени да поставят под съмнение достоверността на информацията за откриването на метан на Марс. Кевин Занли от от центъра Еймс на НАСА и колегите му твърдят, че количеството на метан на Марс е по-малко от 3 ppbv .