От 80 000 на 111 000 лева пораснаха средствата за кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата, съобщи вчера пред общинските съветници зам.-кметът Страхил Карапчански. Допълнителните средства са дошли от 9 частни спонсори. Бюджетът ще продължи да расте, защото общината имала уверението и на други фирми, че догодина ще предвидят дарения за фондация „Русе - град на свободния дух“. Според Карапчански в момента 20 процента от набраните финансови средства са от частни дарения, което ни правело уникални сред другите кандидати, които залагали само на публични финанси.
Освен че съветниците приеха актуализацията на бюджета на фондацията, те единодушно одобриха предложението на Гюргево да ни стане асоцииран партньор в кандидатстването за Европейска столица на културата. На 27 септември кметовете на двата града ще подпишат меморандум за това сътрудничество.
Междувременно зам.-кметът Страхил Карапчански обяви, че кандидатурата на Русе ще бъде подкрепена и от други партньори на общината. Вървели преговори в Европейската театрална работилница да се включи със съфинансиране и Букурещ.
Следващата седмица по повод кандидатурата ни в Русе ще пристигне съветникът на главния архитект на Виена. Очакваме рамо и от друг австрийски град - Линц, както и от Съвета на дунавските градове. Сътрудничеството ни с няколко италиански градове също било в тази посока.
Искрен Веселинов предложи Русе да привлече на своя страна и български градове като Свищов и Разград и заедно с тях да покаже нашия принос към европейската история.
Свищов е в община Велико Търново, нашия най-силен конкурент, но от друга страна неговият кмет е сред 37-те членове на Асоциацията на дунавските общини, която като цяло застава зад кандидатурата на Русе, подчерта Карапчански.