„Министерство на културата, за мен, е най-нелепото образувание  в сегашното правителство”, категоричен бе шефът на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев. Той не успя да скрие обидата и разочарованието си от ресорното министерство и даде воля на острия си език пред колежката си Катерина Евро в предаването й „Усещане за жена” по TV7, където бе основен гост днес. “Един път не се е обадил, за да направим среща. Да каже: „Тук има проблем, елате да го решим, че вие повече разбирате.” Аз по-често се чувам с арменския поп, отколкото с него. Той не е забил един пирон за целия си мандат”, разлюти се Мутафчиев.

Големият актьор беше поканен да разкаже за всички благородни каузи, с които се е захванал и в които въвлича приятелите и колегите си. Заедно с Васил Михайлов, Цветана Манева и още много известни български актьори, Христо участва в кампания на голяма банка, с цел популяризирането на българския език, култура и памет. Всеки актьор, в рамките на тази кампания, избира по едно знаково стихотворение и го рецитира в кратко, но внушително видео. Христо Мутафчиев е избрал „Хаджи Димитър” на Христо Ботев, защото е възпитан в силно родолюбие и патриотизъм, пък и все пак е роден в Карлово, разказа той пред Катето Евро.

Тази голяма банка от скоро е и генерален спонсор на Съюза на българските артисти. „Така някои колеги пенсионери ще могат да взимат втора, допълнителна пенсия, осигурена от спонсора”, похвали се с резултат Мутафчиев. В „Усещане за жена” той разказа, че в съюза работят по законопроект, чрез който да осигурят достойни старини на българските артисти, а не досегашната унизителна пенсия от 250 лв. „Благодарение на реформата в театъра, която успяхме да направим с предишния министър на културата Вежди Рашидов и прокарването на ДМС (допълнително материално стимулиране), някои колеги вече взимат от 2600 до 3200 лв. на месец. Вече има значение колко е пълен салона”, обнадежден е шефът на артистите.

Една от многото бъдещи идеи на Мутафчиев, които сподели с Катерина Евро,  е да организира всички големи български електронни медии и да ги въвлече в обща кауза – в един ден от седмицата, денят на тези медии да започва с добра новина. „Не виждаме и забравяме успехите на нашите спортисти. Днес, например, играе Цвети Пиронкова... ами успехите на Гришо...”, пита Мутафчиев и иска да промени новинарския ред, за да започне да възпитава в обществото очи към добрите новини.

С пълна сила продължава и инициативата, на която Христо Мутафчиев е локомотив - „Да оставим следи”. В нея известни български спортисти, музиканти, актьори влизат в ролята на световни кино образи. В най-новата фотосесия на авторката на инициативата фотографът Велислава Каймаканова-Ножарова участва дори гранд дамата на българксата естрада Лили Иванова. Тя влиза в ролята на Марлене Дитрих. В студиото на „Усещане за жена” Христо Мутафчиев призна, че е било доста трудна задача да убеди Лили да се снима, не само защото не й е по вкуса да влиза в кожата на друг човек, а и защото не обича да се афишира по никакъв начин.

„Успях да се свържа с нея през приятели и я поканих да се срещнем и поговорим в моя кабинет в Съюза на артистите. Един час преди това не пуших в стаята, защото знам, че тя мрази. В крайна сметка тя дори предложи да направи мини-концерт на търга, на който ще бъде предложена нейната фотография”, разказа Мутафчиев.

Следващият търг, на който всеки може да закупи от творбите на Велислава Каймаканова е на 2 юни в комплекс „Царско село” в София. Тогава обаче снимката на Лили Иванова няма да бъде предложена, защото певицата намя да успее да присъства. Фотосът на Мутафчиев също няма да бъде изложен, защото и той е ангажиран с представление в същия ден във Варна. Събраните пари от търга ще отидат за закупуване на нов кувиоз за карловската болница. „Правим го, защото държавата напълно е абдикирала от грижата за здравето на народа, както психическото така и физическото”, заяви Мутафчиев в студиото на Катето Евро.