Все повече стават въпросите около нелепата смърт на фотографката Елизабет Димитрова. Младата жена издъхна вечерта на 26 май в столичния квартал „Надежда“, недочакала линейката на Спешна помощ. Близките на Ели твърдят, че животът й е можело да бъде спасен, ако медицинският екип е пристигнал веднага след подадения сигнал. „Д-р Николов, който направи аутопсията, твърди, че ако е била закарана навреме в болница, е можело да бъде спасена“, каза пред Нова телевизия приятел на Ели, който е бил до нея в последните й мигове.
Той допълни, че когато най-накрая пристигнал спешният екип, е било прекалено късно. В същото време, докато Ели се е борила за живота си, съпругът й Тони е бил на 60 км извън София. Пристигнал е, когато линейката вече била тръгнала. От ужаса и шока съпругът на Ели припада и се налага отново да бъде викана линейка. „Когато се върнаха и видяха за какво става дума, те направо му се изсмяха в очите“, твърди приятелят на фотографката Младелин Димитров.

На въпрос дали ще търси справедливост за нелепата смърт на съпругата си Тони Димитров казва само: „Искам лекарите да страдат така, както страдам аз и 15-годишната ни дъщеря“.

В същото време от "Спешна помощ" обясняват, че основната, напълно оборудваната линейка е била в сервиз. „А д-р Чакърова не е оборудвала линейката с дефибрилатор. Но в случая, когато тя заварва пациентката, не е имало вече нужда да се ползва дефибрилатор. Ако е била пристигнала линейката навреме, е можело да се направят други процедури. Но тя заварва пациентката с права линия на сърдечната дейност“, казва д-р Ангел Ангелов, началник „Медицински дейности“ в софийския Център за спешна медицинска помощ.

„Фатални са били 8-9 минути, докато се е търсел свободен екип. Имало е 11 дежурни екипа. 38 трябва да са по стандарт за град като София. По стандарт в една линейка трябва да има дефибрилатор, уред за ЕКГ, устройство за подаване на кислород, хирургична и терапевтична чанта“, допълва д-р Ангелов.