"При всички партии, без изключение, се наблюдава това, че номерът на съответната листа се натрупва като преференция. Поради това не съм сигурен, че личните качества на 15-тият в листата на БСП Момчил Неков са причина той да получи по-голям вот”.

Това коментира пред Нова ТВ говорителят на ЦИК Цветозар Томов по повод казуса с 15-ият в листата на "Коалиция за България” Момчил Неков получи най-много гласове чрез преференциалния вот и измести първият Сергей Станишев.

Томов даде пример с АБВ, която на изборите бе под номер 13. Съответно кандидат-евродепутатът в листата й със същия номер е получил голям вот, но не толкова, че да измести първия – Ивайло Калфин. По думите му не става въпрос за купени гласове.

"Според мен това са гласове на хора, които съзнателно правят избор на партийна листа и я подсигуряват с избора на преференция”, обясни Томов.
"Има секции, където вотът се организира по начин, който навява съмнения, че е купен. Там, където има такива съмнения - няма преференции. Нека анализираме изборните резултати и тогава ще коментираме, нужни са доказателства”, заяви говорителят на ЦИК.

По-рано пред БНР Томов прогнозира, че ДПС най-вероятно ще спечели четири мандата в Европарламента.

Цветозар Томов отрече 8-ият в листата на БСП Александър Симов да измества с преференция Петър Курумбашев, каквито твърдения се появиха вчера.
"При парламентарни избори първият в листата не може да бъде помръднат с топ. Останалите могат, но вероятно ще се опитат да направят нещо това да не стане. Виждате ужаса на партийния апарат от партийните симпатизанти”, на мнение е математикът Михаил Константинов

"Не трябва да позволим на партийните апарати да се изгаврят отново с българите. Трябва да се промени Избирателният кодекс по посока на това първият да няма имунитет”, заяви Константинов.

Математикът развенча няколко "митове и легенди", които излязоха след евроизборите. Първият бе за избирателната активност, която при последните евроизбори през 2007, 2009 и на тези е почти еднаква.

"Другият мит е за катастрофата на БСП. Социалистите са получили 5 мандата през 2007 г., 4 – през 2009-а и 4 на последните избори. Мит е и грандиозната победа на ДПС, която през годините получава съответно 4-3-4 мандата. Катастрофа обаче наистина има при "Атака" и НДСВ. Мандатите за националистите вървят надолу – 3 през 2007 г., 2 през 2009-а и 0 на тези избори. При НДСВ те вървят 1-2-0”, обясни математикът.

Случаят с Неков разбуни духовете и в централата на социалистите.

"Иронията, която се изсипа върху него, попречи да се види, че това е един много способен и идеен млад човек. Много е трудно да си бил на среща с Момчил и да не поискаш да гласуваш за него преференциално. В тази връзка съм на мнение, че вотът е даден умишлено”, коментира Александър Симов, кандидат в листата на "Коалиция за България”.

"Не знам дали има натиск от страна на БСП той да се откаже от мястото, но според мен не трябва да го прави”, допълни Симов.