Сирийски бежанец с две жени хвърли в паника държавната служба по гражданска регистрация. Мъжът е напуснал Халеб с двете си законни съпруги и общо шестте си деца. Установил се е преди дни в Пазарджик, където негови познати му помагат да си уреди живота, съобщава "Марица.бг".
Бежанецът обаче едва ли е предполагал, че двете му съпруги ще създадат толкова проблеми на държавната администрация. Оказа се, че базата данни на ГРАО разполага само с една графа в раздел “съпруга”. Така втората половинка на сириеца няма как да бъде вкарана, въпреки че си му е законна съпруга.

Проверка установи, че подобен проблем няма в останалите градове от страната, където приемат бежанци. Пазарджик е първото населено място, в което се установява бежанец с две жени. От ГРАО в Пазарджик веднага са уведомили за проблема с базата данни в ресорното министерство, за да се търси решение на патовата ситуация. От общинската служба по гражданска регистрация пък обясниха, че до момента 26 сирийски бежанци са регистрирани официално в Пазарджик.

Всички те получават ЕГН-та. Няма опасност да узаконим незаконни деца, защото всички, които идват при нас, са изпратени от Държавната агенция по бежанците, където всичко се проверява, увери шефката на ЕСГРАОН към община Пазарджик Татяна Папазова.