Вотът на недоверие към правителството на Пламен Орешарски за провал в сектор "Енергетика" ще бъде трета точка от дневния ред на депутатите за днешното пленарно заседание. Това реши мнозинството в зала с приемането на седмичната програма в началото на заседанието, предаде БГНЕС.

Преди вота на недоверие като първа депутатите ще приемат промени в съставите на временните и постоянни комисии и делегации на Народното събрание. Втора точка от дневния ред е второ гласуване на Закона за МВР. Законопроектът за силовото ведомство бе заел изцяло вниманието на депутатите в последния ден преди парламентарната ваканция, но заради липса на кворум парламентът не успя да приключи окончателно с всички текстове, които трябва да бъдат довършени днес.

Трета точка от дневния ред е вотът на недоверие към кабинета "Орешарски".

Причината вотът да не е точка първа е фактът, че премиерът ще пристигне по-късно в пленарна зала, тъй като има ангажимент в чужбина, обяви в началото на заседанието председателя на парламента Михаил Миков.

Премиерът е на аудиенция при главата на Римокатолическата църква Негово Светейшество папа Франциск във Ватикана. Също днес, в Рим Орешарски има срещна с министър-председателя на Италианската република Матео Ренци.

С гласуване мнозинство отхвърли няколко предложения на ГЕРБ за размествания в дневния ред, които целяха вотът на недоверие да бъде първа точка от дневния ред.