Даниел Чипев е новият шеф на най-голямата дирекция в БНТ - „Информация”. Дългогодишният водещ и продуцент на новини и публицистични предавания поема ръководството на звеното, което включва три продуцентски направления – „Новини”, „Актуални предавания” и „Спорт”. До този момент дирекцията оглавяваше водещия на „Панорама” Бойко Василев, който беше временно изпълняващ длъжността.
В синхрон с концепцията на генералния директор на БНТ Вяра Анкова, Чипев се заема с реализирането на поредица от промени, които ще продължат да залагат на увеличаващото се обществено доверие и авторитет на телевизията, запазената марка на емисиите „По света и у нас” и публицистиката, плурализма, обективността, балансираната, но и остра журналистика.
Основният акцент в стратегията на новия шеф на информационната дирекция е журналистиката от центъра на събитията, докато те се случват, което е и една от характеристиките на модерната телевизия. Чипев вече работи усилено по идеята за създаването на информационен канал на БНТ и като първа стъпка в тази посока ще бъде интегрирането на новинарския екип на БНТ 2-София към екипа на „По света и у нас”. Целта е софийските, местните и регионални новини да бъдат продуцирани съвместно с телевизионните центрове на БНТ в страната.
Една от промените, които вече са в ход, е новата визия и концепция на сутрешния блок „Денят започва”. Актуален, динамичен и забавен, часовият пояс от 6,30 до 9,00 има нови водещи в лицето на Ася Методиева и Росен Цветков – младото поколение журналисти, досегашни репортери в БНТ. Реактивни, питащи и любопитни, двамата са доказателството, че младостта не е препятствие за компетентността, острата журналистика и харизматичното присъствие на екрана. В ход са и съдържателните промени в „Денят започва”, където екипът залага не само на прегледа на традиционните печатни и електронни медии, но и на вече наложилите се като изразител на обществените нагласи социални медии. Продуцирането на съдържание за нови медии ще се превърне в приоритет за Дирекция „Информация”. „Новините в 100 секунди” създадоха прецедент и наложиха кросмедийното партньорство между БНТ и онлайн медиите. БНТ бе първата телевизия, която пусна рубриката за гражданска журналистика MyNews. Чипев залага да развие нови платформи за новинарско съдържание с информация на живо.
Освен промяната в сутрешния блок, Чипев вече реализира друга своя идея, а именно – публицистичния блок „Още от деня”, който ще разшири своя часови пояс, за да намери баланса между новините и коментарите. Тук също БНТ заложи на доказан млад журналист  -Надежда Узунова, която заедно с Милена Цветанска ще бъде водеща на ежедневния публицистичен слот.
Освен запазената марка на БНТ „По света и у нас” в 20,00 часа, Чипев връща на екрана и традиционните късни емисии след филма в праймтайма в събота и неделя.
По отношение на спорта, новият шеф на дирекцията планира да използва максимално капацитета на журналистите, от които ще иска да заявяват позиции извън спортните резултати с коментари, анализи и разследвания.
Това са само част от идеите в концепцията на Даниел Чипев, които поставят началото на изпълнението на дългосрочната му визия за развитието на Дирекция „Информация”.

ВИЗИТКА

Даниел Чипев започва кариерата си в БНТ през 1997 г. като вътрешнополитически репортер. След това работи в теленизия Ден и Нова телевизия. В БНТ заедно с Милена Цветанска са създателите на иновативната и модерна за времето си емисия „По света и у нас” в 18:00 часа, която се превръща в авторитет и комерсиалните телевизии започват да следват тенденцията на новини в по-ранен следобеден час. Впоследствие заедно с Добрина Чешмеджиева става водещ на централната емисия „По света и у нас” в 20:00 часа. След избирането на Вяра Анкова за генерален директор през 2010 г., той става продуцент в новините. През 2013 г. създава и продуцира и следобедния публицистичен блок „Още от деня”. До този момент беше заместник-директор на Дирекция „Информация”.
„В БНТ стъпих за първи път през 1997 г., и досега всички професионални шансове съм получавал от хора, свързани с обществената медия. С някои от тях все още съм в един екип. Те са ми показали, че БНТ може да оцелява и да се променя в трудни времена”, споделя Чипев.