Колкото повече викате, толкова по-малко се чува гласът ви, хората не искат вече вувузели и викове, а диалог, така завърши днес изказването си днес в НС лидерът на КБ Сергей Станишев по повод отчета за първите 100 дни на кабинета на Орешарски.

Искам да изразя дълбоко съжаление, че ПГ на ГЕРБ бойкотира усилието на парламента да приеме декларацията за националните приоритети, дори не искаха да гласуват "против", защото тези приоритети са дълбока консенсусни и дават път за развитие на страната, посочи Станишев. Видяхте реакцията на лидера на най-голямата ПГ, който посочи, че тя му приличала на "Комунистически манифест" – знам, че той е бил ревностен член на комунистическата партия, каза той и изрази учудване от реакцията му.

Какво завари правителството на г-н Орешарски - една разградена държавност, една държава, която се управляваше от екраните на телевизорите, но истинското управление беше задкулисно, заяви Станишев. Всички разбраха как той е управлявал съдебната система, всички знаят вече за тефтерчето на Златанов… И трябваше да започне процес на отърсване от тези явления, да не се страхуват хората да протестират, да изразяват лично мнение и да не ги грози задържане.

Това е голяма стъпка за цялото ни общество, защото без тях не може да има демокрация и това е постижение на правителството на Орешарски, категоричен бе лидерът на БСП. Имаме правителство, което е, може би, най-образованото от всички последни мандати, посочи Станишев. Като припомни как Борисов е канил хора за министри по кръстовищата на страната.

Лидерът на КБ посочи и конкретни постижения - отстояването на Орешарски държавата да е предсказуема за бизнеса - връщането на ДДС навреме, намаляване на междуфирмената задлъжнялост, оздравяването на икономическата среда. Правителството за 100 дни одобри пакет от 100 мерки за облекчаване на административната тежест, за премахване на рекета, упражняван от малък кръг с икономически интереси. Това са важни стъпки за прозрачност и за малките и средни предприятия. Започна и процес на оздравяване на държавните предприятия, които бяха подготвени за приватизиране от управлението на ГЕРБ.

Правителството на г-н Орешарски спря приватизацията на Българските пощи, на БДЖ и на други предприятия. Оценяваме и първите социални стъпки на кабинета - вдигнаха се парите за отглеждане на деца до 2 г., увеличиха се средствата за първокласниците, 40 млн. лв. се осигуриха за хората с увреждания, увеличиха се парите за ваучери за работниците и др. Към всяко правителство може да има и критики, но ние оценяваме положително тези първи 100 дни на правителството.

Станишев окуражи пътя на кабинета за оздравяване на държавата, на институциите, за борбата му срещу монополите и подкрепа на предприемачеството. Това е правителство на реформите, които ГЕРБ не направиха и това не е моя констатация, а на ЕК, каза той. Знам, че е подготвена стратегия в здравеопазването, в енергетиката, работи се и в други области. Колкото повече викате - толкова по-малко се чува гласът ви, хората не искат вече вувузели и викове, а диалог, заключи Станишев.