До два месеца ще има обвинителен акт за случая с намерените в печатницата в Костинброд бюлетини, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

"Нашето намерение е Костинброд да влезе в съда. След като до два месеца ще има обвинителен акт, до месец се очаква, че ще има съответните обвинения", обясни обвинител №1.

По сигналите в енергетиката, имайте търпение, до 1-2 дни може би ще разберете какво прави прокуратурата, призова Цацаров медиите.

Главният прокурор съобщи, че вчера в прокуратурата е получен сигнал за непредприемане на действия от страна на икономическото министерство по осигуряване на доказателства за нуждите на арбитражното дело, което се води от "Атомстройекспорт" срещу НЕК в арбитража в Париж. Дали това е така или не е така, предстои да се провери, подчерта главният прокурор.

Към сигнал е приложен един имейл, изпратен от адвокати на консултантската фирма, която е наета. С този имейл фирмата алармира икономическото министерство, че 25 октомври е крайният срок за предаване на доказателства от българска страна и че с оглед на правилата в арбитражния съд, подминаването на този срок с бездействие ще доведе до тежки последици за България. Дали министерството е предприело действия или не, това ще бъде обект на проверката. Договорът с тази консултантска фирма, обаче, е предмет на досъдебно производство заради съмнения за неговата изгодност, заяви Цацаров.

От Стоян Мавродиев прокуратурата е получила 7 или 8 сигнала, и по всеки сигнал е възложена проверка. От думите на Цацаров стана ясно, че председателят на КФН е изпратил и сигнал за клевета срещу друг член на комисията. "Логично ли е председател на държавен орган да изпраща сигнал до прокуратурата срещу членове на същия орган за извършени от тях престъпления от частен характер, при положение, че всеки знае, че прокуратурата се занимава с престъпления от общ характер?", попита главният прокурор.

До главния прокурор бяха изпратени няколко доклада, един от тях е от звено в спортното министерство, занимаващ се с допингов контрол, изпратен е и доклад за извършена проверка от Инспектората на Министерски съвет. "Прокуратурата не е читалня, прокуратурата не е Комитет за държавен и народен контрол, не е орган, с който всеки един друг орган може да си измие ръцете и да оправдае собственото си бездействие. Всички тези доклади са били върнати обратно от мен, за да се посочи причината, поради която те се изпращят в прокуратурата", коментира Цацаров.

Главният прокурор обясни, че СГС три пъти е връщал делото срещу Сергей Станишев на прокуратурата заради допуснати съществени процесуални нарушения. "Ние сме длъжни да се съобразим с указанията на съда, но не ми е ясно какво трябва да направим, за да няма връщане за четвърти път. Прокуратурата ще вземе решение какво да направи или ще прецени, че няма престъпление или ще поиска имунитета на Сергей Станишев и делото за 4-ти път ще бъде внесено в съда, скоро ще има решение", коментира Цацаров.