Езерото Абрахам е изкуствено, намира се в провинция Алберта, Канада, и е създадено през 1972 г. с изграждането на язовир Бигхорн. Намира се по горното течение на река Северен Саскачеван, в подножието на Канадските Скалисти планини. Водният басейн е кръстен на Силас Абрахам, жител на долината, живял през 19 век.

Освен с красивите си сини води, това удивително езеро е интересно заради това, че съдържа много смъртоносен и потенциално експлозивен елемент - метан.

Масовото натрупване на този газ във водите на Абрахам се дължи най-вече на факта, че то е направено върху сушата, което пък означава, че съществуващата растителност в почвата е започнала да се разлага с течение на времето, освобождавайки метан. Когато езерото замръзва, метанът попада в капан под повърхността на водата под формата на бели балончета, които изглеждат зашеметяващо. Мехурите се издигат от дъното на езерото и го покриват, създавайки една наистина красива гледка, която пък привлича много туристи и фотографи.

През по-топлите месеци метанът се изпарява в атмосферата и тези уникални балончета не могат да бъдат наблюдавани. Работата е там, че този газ има мощен парников ефект и може да бъде много вреден за атмосферата. Вследствие на това много учени са загрижени за тези "течове" на метан (около 8 милиона тона годишно, за да бъдем точни и това е само от Източно-сибирско море).

Заплахата от глобалното затопляне е много сериозна наистина, но все пак не можем да не признаем, че Абрахам е едно от най-необикновените изкуствени езера в света, особено когато хипнотизиращите му мехурчета метан са хванати в ледената си обвивка.