България не се е сблъсквала с такава хуманитарна криза от 70-80 години, това е едно изпитание за всички нас, заяви председателят на Българския червен кръст Христо Григоров.

БЧК започна днес Национална благотворителна кампания в подкрепа на бежанците в България. Всеки, който иска да помогне, може да дари един лев, изпращайки SMS на телефон 1466 за всички мобилни оператори, чрез сайта на БЧК могат да се правят и онлайн дарения, както от България, така и от чужбина. Пари могат да се даряват и чрез превод към банковата сметка на БЧК в Уникредит Булбанк АД, създадена за кампанията : BG06UNCR76301000030265 UNCRBGSF. Всеки, който желае да дари дрехи, играчки, памперси или каквото прецени, че може да отдели, може да го направи в офисите на БЧК в цялата страна.

Със събраните средства ще се предостави помощ на бежанци и ще се финансира откриването на трапезарии за бежанците, за да може поне един път на ден те да получават топла храна. БЧК са получили молба от премиера Пламен Орешарски да се отправи молба до централата в Женева за финансова помощ. Вярваме, че ще защитим нашата позиция и фондове ще се отворят за нас, обясни Григоров.

Кампанията е в подкрепа на усилията на държавните институции за преодоляване на кризисната ситуация с увеличаващия се брой чужденци, търсещи убежище и сигурност на територията на България. Тя има за цел да набере финансови средства за осигуряване на хуманитарна помощ за непрекъснато увеличаващия се брой чужденци, търсещи убежище и сигурност на територията на нашата страна.

Към 17 септември 2013 година БЧК е предоставила на Държавната агенция за бежанците памперси за бебета от 3 до 6 килограма, дрехи, дюшеци, спално бельо, възглавници, хавлиени кърпи и посуда. Чрез БЧК агенцията за бежанците е получила и надуваеми и походни легла с комплекти одеяла и спално бельо, бебешки и детски дрехи и играчки, вълнени и памучни одеяла, дюшеци за детски легла, килими и посуда, дарени от 29 ОДЗ- София.

Държавната агенция е получила от БЧК и хранителни продукти на обща стойност 14 315.84 лева, включително 900 килограма захар, 900 литра олио, 1500 килограма леща, 600 килограма конфитюр, 1600 килограма брашно, 900 килограма ориз, 456 килограма спагети, 500 килограма макарони, над 307 килограма вафли, 120 килограма бисквити и 300 килограма мед.

БЧК вече е дарил на Специализираните домове за временно настаняване на чужденци към дирекция "Миграция" на МВР мъжки, дамски, детски дрехи и играчки. Утре на "Гранична полиция" ще бъдат предоставени хавлиени кърпи, чорапи, чаши, чинии, вилици, ножове и лъжици за еднократна употреба, както и дрехи, якета, одеяла, играчки, паста за зъби. Фирма "Пластик" от София вече е дарила множество прибори, чинии и чаши за еднократна употреба, а много граждани са дарили дрехи, спално бельо, играчки, памперси.