Жителите на 3 села около Своге протестират срещу новоназначен свещеник. Над 600 подписа са събрали местните за отстраняването на скандалния игумен Петър Покровски. Тази сутрин част от тях се събраха на протест пред вратите на Софийска митрополия.
Според миряните игуменът на манастир "Седемте престола" граби и разпродава имуществото на обителта. Местните го обвиняват в скандално поведение и настояват за ревизия.
„С неговото идване веднага почна да разграбва манастира! Два камиона изкара за скрап, пералня, професионална наряза! Изобщо не се държи прилично и човешки с местното население", коментира един от протестиращите. Жена разказа, че игуменът ходел с оръжие на погребение.
„Съгласно конституцията всеки гражданин съгласно разрешителните режими може да притежава оръжие за самоотбрана. Никога не съм носил оръжие на погребение. Аз си нося джиесемите на пояс", поясни отец Петър Покровски. Той твърди, че е нарушил местни бизнес интереси и това е причина за недоволството, съобщи бтв. От епархията застават зад назначението си.
Местни хора разказват още, че игуменът изтеглил парите за ремонт, за да си купува джип. Освен това събирал дарения от хората. Епархийският съвет ще обсъди скандала.