Партенката, че евтин контрабанден хляб от Румъния може да залее българския пазар, отново бе съживена чрез изкуствено дишане .

Вчера около мнението, че заплахата била реална, се обединиха председателят на Асоциацията на земеделските производители Христо Цветанов и председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Марияна Кукушева.

Прогнозите са, че румънският хляб щял мине Дунава заради по-лесната комуникацията между двете страни благодарение на Дунав мост, особено след свалянето на таксата за преминаване от 6 на 3 евро за леки авоамобили.

Румънският хляб е по-евтин с 32% от нашия. До момента няма внос, но при евентуален такъв, ДДС се плаща в държавата, в която се реализира стоката.

Кукушева обаче обясни пред bTV, че няма как да се регулира плащането на данъка. Няма и ясно поет ангажимент от правителството по този въпрос.

Тя добави, че хлябът у нас е поевтинял с едноцифрено число в стотинки, килограм хляб тип "Добруджа" се движи сега около 91 ст.

Само преди ден Кукушева обяви пред Bulgaria On Air, че сивият сектор в бранша надхвърля 40%.

Според нея начинът да се излезе от тази ситуация е да се използва опитът на Румъния, която намали ДДС ставката на хляба. В началото на месеца в северната ни съседка направи ставката 9% от 24% преди промяната.