Има само 1 месец за реакция, сегашното правителство не праща свидетели и експерти по делото на "Атомстройекспорт"/"АСЕ"/ срещу НЕК ЕАД, за да може България да загуби делото. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в НС.

В момента има много сериозни въпроси, излязох от зала да ги обсъдя и се чудя дали да не говоря и с г-н Орешарски, дали да не поканя г-н Местан или някои от другите лидери по повод едно писмо, дошло от Министерството на икономиката. То идва от адвокатите по АЕЦ "Белене", което те са изпратили до министерството, до т.нар. министър на икономиката и енергетиката, продължи Борисов. В ГЕРБ са получили писмото по пощата и смятат да го дадат на главния прокурор да го провери дали е истинско, обясни Борисов. В него те много тревожно казват, че дори тук не става въпрос за правителство на Станишев, на Борисов, на когото и да е, а на 5 август молят за информация по делото, коментира Борисов. Само след 1 месец е делото за 1 млрд. евро, подчерта лидерът на ГЕРБ и преотстъпи думата на депутата Делян Добрев, за да го изчете пред медиите. Писмото по-късно бе размножено и раздадено на журналистите.

Писмото е до министъра на икономиката Драгомир Стойнев от адвокатска кантора "Уайт енд Кейс" и е подписано от Кристофър Сепала относно делото на "Атомстройекспорт"/"АСЕ"/ срещу НЕК ЕАД и в него се казва: До този момент не съм получил отговор на писмото си от 23 август 2013 г. и никаква информация дали са взети решения по нашите препоръки за ангажиране на експерти и свидетели. При тези обстоятелства трябва да повторя, че продължителното забавяне при решаването на този въпрос рискува да навреди на позицията на НЕК и в крайна сметка да стане причина НЕК да загуби този арбитраж за 1 млрд. евро с последиците, които това може да има за компанията и българската държава, се посочва още в него. Според адвокатите сроковете за такива действия са много малки и трябва да се реагира своевременно. "АСЕ" също предявява претенции относно пари за работа, която се твърди, че е извършена във връзка с проекта "Белене", включително печалбата, за която твърдят, че им е отнета вследствие на спирането. НЕК на свой ред просто предявява претенции относно пари, които НЕК счита,че "АСЕ" й дължи.

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов "това е проява на умисъл и от текста, който чувам с това писмо, ще сезирам и главния прокурор. Има само 1 месец и ако не се отговори на тези неща, България ще бъде задължена с 1 млрд. евро". Този арбитраж със сигурност ще бъде спечелен от България, те затова не дават данни, коментира той. И бавят наемането на експерти, добави Добрев. Очаквайте подробности.