Световно известният италиански тенор Лучано Павароти ще бъде посмъртно награден с престижната награда "Класик БРИТ" в категорията "За постижения в кариерата".

Павароти е трябвало да получи наградата през 2007 година. Организаторите запознали певеца с плановете си, той се съгласил да приеме наградата, но не доживя да му бъде връчена. Почина през септември 2007 г. на 71 години от рак на панкреаса.

Наградата ще бъде връчена на 2 октомври на вдовицата му Николета Мантовани - Павароти . "Прекрасно е , че музикалната индустрия по този начин отдава почит на Лучано – особено на 50-годишнината от първия му запис. Забележително е, че наградата "Класик БРИТ" ще помогне да се запази жива паметта за него", каза Николета.

Двамата други тенори от известното трио са получавали тази награда - Пласидо Доминго е удостоена през 2006 г., а Хосе Карерас - през 2009 година.

От 2000 г. "Класик БРИТ " се връчва от Британската асоциация на звукозаписната индустрия за върхови постижения в различни области на класическата музика. Тя се присъжда в категориите "Международен изпълнител на годината ", "За постижения в кариерата", "Най-добър певец или артист на годината", "Композитор на годината" и др.

Носители на приза са руската оперна певица Анна Нетребко, новозеландката Кири Те Канава , американската Рене Флеминг, британският автор на мюзикъли Андрю Лойд Уебър, британските диригенти Колин Дейвис и Антонио Папано, бившият член на "Бийтълс" Пол Маккартни.